Date companie
 
 
 
 

Energia verde ne umflă facturile, în 2013

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Ianuarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : energie, factura
 

Vântul care suflă în eolienele din Dobrogea ne umflă inclusiv facturile la energia electrică. Generoasă cu natura, energia verde nu se dovedește la fel de prietenoasă și cu portofelele românilor, care, anul acesta, vor plăti cu 10% mai mult la facturi, din cauza ajutoarelor consistente pe care statul le-a pus la dispoziția investitorilor din sistem. Până în 2020, stimulentele de acest gen ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro. Acest lucru ne plasează în topul țărilor europene, care sprijină proiectele solare și eoliene. În ultimii trei ani, am reușit să atragem investiții de peste trei miliarde de euro, în speranța că, pe viitor, factura va fi mai mică.

IOAN PURICĂ, expert în energie: "În anul acesta, din acea creștere de 10% a curentului electric, 4% reprezintză certificate verzi. (...) Începe să fie semnificativă."

Plătim mai mult pentru că firmele din domeniu sunt obligate prin lege ca, în acest an, să furnizeze abonaților o cantitate mai mare de curent produsă de câmpurile eoliene și fotovoltaice, pe care o cumpără suplimentar cu certificate verzi. 13% din energia care va ajunge în casele și în fabricile românilor, în 2013, ar trebui produsă astfel.

Prin telefon: NICOLAE HAVRILEȚ, director general, A.N.R.E.:"Când se plătește factura, se plătește și această cotă pentru certificate verzi și cogenerare. (...) Se transmit către cei care trebuie să încaseze banii, respectiv producătorii de energie electrică."

La un calcul simplu, rezultă că, la o factură de aproape 88 de lei, pentru un consum de 150 de kilowați pe oră, aceste taxe se ridică la 11 lei. Sistemul de sprijin agreat de statul român și aprobat de Comisia Europeană, bazat pe certificate verzi și pe cote obligatorii, se aplică și în Italia, acolo unde prețul energiei electrice este printre cele mai mari din Europa.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Factura pentru consumul estimat la energie electrică, o formă de escrocherie ( 4 Februarie 2021 )

    Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trage un semnal de alarmă! Acesta a declarat că unele companii de furnizare a curentului electric trec consumuri estimate foarte mari pe facturi, ceea ce reprezintă ”o formă de...

  • InfoCons îndeamnă la verificarea cu atenție a noilor contracte pentru energie electrică ( 7 Ianuarie 2021 )

    Românii care intenționează să-și schimbe furnizorul de energie electrică trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. InfoCons avertizează că, înainte de a semna un nou contract, consumatorii trebuie să fie...

  • România eficientă, proiect pentru reducerea consumului de energie ( 21 Noiembrie 2019 )

    Planuri mari pentru România! Proiectul “România eficientă” presupune dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care se va întinde cel puțin până în anul 2022. Inițiatorii proiectului își propun să ajute România să atingă țintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și eficientizare energetică.

  • Bogdan Chirițoiu, numit la șefia Agenției Europene de Reglementare în Energie ( 16 Noiembrie 2019 )

    Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, numit la conducerea Agenției Europene de Reglementare în Energie. Este vorba de o instituție-cheie pe piața energiei, având rolul de a coordona activitatea arbitrilor...

  • Raport privind furtul de electricitate și gaze ( 25 Octombrie 2019 )

    Raport privind furturile de energie electrică și gaze, prezentat de un furnizor care a suportat prejudiciile. Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică au fost identificate de specialiștii companiei...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2