Ora de vară, tot mai contestată! Aproximativ 80% dintre cetățenii Uniunii Europene vor să se renunțe la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o oră în ultima duminica din luna martie. Sondajul a fost realizat în cadrul consultării publice pe această temă lansată de Comisia Europeană. Demersul vine în condițiile în care Finlanda și Lituania au solicitat renunțarea la această măsură. Deși scopul trecererii la ora de vară ar fi acela de a ne folosi cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, un grup de oameni de știință din șase țări europene a ajuns la concluzia că schimbarea orei ne afectează sănătatea și provoacă mari pagube economice.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Pierderea a 60 de minute de somn în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, are mai multe consecințe negative asupra organismului uman, avertizează oamenii de știință. Risc crescut de infarct, accidente de circulație, dureri de cap, lipsa concentrării, nervozitate și creștere în greutate, sunt câteva dintre efecte. Specialiștii au calculat că schimbarea orei costă Uniunea Europeană 131 de miliarde euro în fiecare an, cheltuielile fiind traduse în costuri medicale."
În februarie anul acesta, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care invită Comisia Europeană să evalueze regulile privind ora de vară, și, în cazul în care consideră că este necesar, să propună modificarea sistemului actual. Ora de vară a fost introdusă în anii '70, cu scopul de a face economie de energie după primul șoc petrolier. O evaluare realizată de serviciile Parlamentului European arată că niciun studiu nu a fost determinant, până în prezent, în privința avantajelor și dezavantajelor schimbării orei, apreciată și criticată în egală măsură de oameni, în funcție de latitudinea la care locuiesc.
Ziua de 21 iunie va fi cea mai lungă din an. Sâmbătă, la ora 05:42, se va produce solstițiul de vară, marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de cincisprezece ore și treizeci și două de minute, iar cea a nopții va fi de...
2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară, în perioada următoare, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ”După cum știți, avem zilele acestea discuții tehnice extrem de importante...
Aproape 68% dintre români vor ca investițiile străine în țara noastră să crească. Așa arată datele unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda Confederației Patronale Concordia.
Românii nu vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană. Un nou sondaj arată că procentul cetățenilor care doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană este în creștere, respectiv 88,1% față de de 71,7% în ianuarie 2022.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019