Date companie
 
 
 
 

Euthyroxul, cel mai căutat medicament din România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Mai 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : farmacii, agentia, pacienti, asociatii, medicament, donatii, lapadatu, euthyrox, merck, notificare
 

Euthyroxul, un medicament prescris pacienților cu afecțiuni tiroidiene, care costă aproximativ 10 lei, se califică pentru titlul de „cel mai căutat medicament din România”, în perioada pandemiei de coronavirus. Deși, în urmă cu mai bine de o lună, autoritățile promiteau că situația se va rezolva rapid, în prezent, pacienții îl caută în continuare cu disperare în farmacii. Singura speranță este legată, acum, de ajutorul asociațiilor de pacienți, care fac eforturi să facă rost de acest medicament.

prin telefon: ROZALINA LĂPĂDATU, președinte A.P.A.A. „Asociația Pacienților Autoimune și coaliția organizațiilor bolnavilor cronici din România a primit o donație de 5.000 de cutii de Euthyrox de 100 de micrograme de la ADEM. Aceste cutii vor fi distribuite la trei farmacii din București, plus în câte o farmacie din țară. Nu vreau să greșesc, Iași, Cluj, Craiova, Constanța, Timișoara.” 

Totuși, donațiile primite de asociații nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile tot mai presante ale pacienților tiroidieni.

prin telefon: ROZALINA LĂPĂDATU, președinte A.P.A.A. „Este de mare ajutor, dar este doar o picătură într-un ocean. Sunt doar 5.000 de cutii din cele 150.000 de care are nevoie România în fiecare lună. În toată țara lipsa e aceeași. Deci, nu este nimeni mai favorizat. Poate că, în București, se găsește mai ușor, pentru că sunt mai multe farmacii. Farmaciștii cu care am vorbit se plâng că primesc câte 2-3 cutii pe lună.” 

Într-un comunicat de presă, emis în 5 mai, Agenția Națională anunța că cererea de Euthyrox, "a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut". Agenția a cerut companiei Merck suplimentarea cantităților disponibile pentru piața românească. Datele privind necesarul de Euthyrox raportat la numărul estimativ de pacienți români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, au fost transmise companiei farmaceutice germane, pentru ca aceasta să-și planifice corespunzător producția și să livreze cantitățile de Euthyrox comprimate, adaptate la nivelul cererii din țara noastră. Asta, în condițiile în care, pe 31 martie, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului era postată o notificare a companiei farmaceutice germane, în care se specifică faptul că Euthyroxul este produs în cantități limitate din motive de fabricație. Ca dată estimată de reluare a comercializării este menționată data de 20 aprilie. Problema este că, în România, nu se vede deloc o aprovizionare conform nevoilor pacienților.


Euthyroxul, cel mai căutat medicament din România

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2