Date companie
 
 
 
 

Evaziunea fiscală, gaura neagră a economiei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Octombrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : evaziune, alcool, roman, micula, dumitru, consiliul, fiscal, salameh
 

Un român bea în medie un litru de alcool pur pe an. Nu, nu s-au lăsat românii de băut, ci această cifră indică doar consumul de alcool declarat și înregistrat de autoritățile de control. Restul însă, îl reprezintă piața neagră și alcoolul contrafăcut, astfel încât consumul real este, de fapt, mult mai mare. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele plătite la bugetul de stat, din cauza existenței pieței nefiscalizate. Condițiile precare în care alcoolul este pregătit, dar și compoziția licorilor bahice, pun în pericol viața a milioane de oameni, în fiecare an. În luna ianuarie a acestui an, nouă persoane din Călărași au ajuns la spital în stare gravă după ce au consumat alcool metilic iar șase dintre elee au decedat. Potrivit specialiștilor, evaziunea fiscală din domeniul alcoolului a atins cote alarmante.

IONUȚ DUMITRU, președinte, Consiliul Fiscal ”La alcool și tutun, la anumite componente, spre exemplu la produse intermediare, aproape toată piața este evazionată. Dacă ne uităm, începând cu 2010, când a fost o creștere foarte mare de accize la produsele intermediare, evaziunea a crescut de la 16% din piață la 70% din piață. La momentul acela, cred că statul mai încasa vreo sută de milioane. În momentul de față, cred că nu mai încasează nimic. ”

Producătorii din domeniu subliniază că piața neagră a alcoolului este păguboasă pentru stat, dar îi dezavantajează și pe adevărații investitori.

prin telefon: VIOREL MICULA, președinte, European Drinks&Food ”Într-adevăr, piața neagră este de proporții extraordinari de mari. Așa știu și eu, că este în jur de 90%, și, într-adevăr se pierd un miliard jumătate de euro pe an. Ne produce pagube uriașe. Acest lucru este un aspect foarte important, în care suntem foarte deranjați pentru că am făcut cele mai mari investiții în industria alimentară din România și unul dintre el este alcoolul, iar altul este morăritul și panificația, unde piața neagră este foarte mare. În special în alcool, este cea mai mare piață neagră din toată istoria României. Ei, de acești bani, de peste un miliard jumătate de euro ar beneficia toți românii, spitale, școli și așa mai departe.”

Deși comercianții de produse alimentare trebuie să se supună unor reguli stricte impuse de Guvern, în piețe și târguri alcoolul se vinde la liber.

NAWAF SALAMEH, președinte, Alexandrion Group ” În România, legea permite fiecărui om care are 18 ani să aibă un cazan cât de mare vrea el. Poate să producă când vrea, nu este controlat deloc. Au găsit soluții că n-ai voie să vinzi la piață carne, brânză sau lapte fără să ai un buletin de analiză, dar băuturi poți să vinzi cât vrei tu și nimic nu este verificat sau controlat. Statul, la sectorul nostru, pierde anual două miliarde de euro. ”

Dacă nu există reglementări pentru comercializarea băuturilor alcoolice în piețe, atunci cum se ține evidența acestora?

ROMULUS DASCĂLU, președinte, Federația Patronală a Industriei Alcoolului GARANT “În România se eliberau peste 600 de milioane de banderole de la imprimeria națională, în 2014, 65 de milioane de banderole. ”

VOX ”Deci, ca să vând, ar trebui să am timbru fiscal pe... De fapt, nimeni nu are, aici, timbru fiscal pe sticlă.”

V-am prezentat săptămâna trecută cum funcționează economia subterană, atunci când niște producători clandestini de băuturi alcoolice își prezentau oferta la un târg de produse tradiționale, organizat la Oradea. Nici o autoritate de control nu s-a autosesizat pentru a verifica produsele, comercializate fără timbre fiscale, fără accize plătite, cu etichete incomplete și fără bonuri fiscale.

VOX ”- Accizele sunt, o dată, pentru consum propriu, care sunt un pic mai micuțe, și ca să te apuci să vinzi ar trebui să-ți comanzi timbre fiscale la A.N.A.F. și așa mai departe. Eu am încercat acum trei ani, era vorba că trebuie să comanzi minim pentru 1500 de litri și să și plătești. – Și cât era de plătit? – Păi, atuncea, mi se pare ca era vreo 19 lei pe litru. Deci eu normal ar trebui să produc, adică să fac prestări servicii, ca și PFA, și fără să vinzi palinca, deci pentru consum propriu și atât. – Deci, dumneavoastră plătiți accize pentru consum propriu și, dacă așa, vă descurcați? – Ești la negru, ești la un risc.”

Acest producător pare să se priceapă la teorie, însă în practică nu mai ține cont de reglementări. Sau poate că a luat de bune promisiunile făcute anul trecut de premierului României, Victor Viorel Ponta, aflat pe atunci în campanie electorală pentru președinție. Oare ce promisiuni mai primesc cei care contribuie la evaziunea fiscală? Românii nu trebuie însă să se mai lase păcăliți de promsiuni fără acoperire. 2016 este un an electoral, în care regulile sunt altele. Conform noii legi a finanțării partidelor politice și campaniilor electorale, candidații nu vor mai avea voie să acorde așa-numitele "pomeni electorale". În calitate de membru al Uniunii Europene, România trebuie să se supună reglementărilor comunitare, care impun aplicarea accizelor cu o rată minimă pentru alcoolul etilic. Astfel, pentru miciile distilerii care realizează o producție de până la 10 hectolitri de alcool pur pe an, se aplică o acciză de 475 euro/hectolitru alcool pur. Iar țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantități echivalente cu 50 de litri de produs, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2