Date companie
 
 
 
 

Eveniment ”Art Nouveau”, la Oradea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : oradea, cladiri, art, nouveau, mapping
 

Eveniment cultural spectaculos, în acest weekend, în centrul Oradiei! Sub sloganul "Celebrează o zi, admiră o viață!", a avut loc evenimentul dedicat sărbătoririi patrimoniului Art Nouveau al orașului, aflat la a doua ediție. Mii de orădeni, dar și turiști români și străini, au participat la spectacolele și demonstrațiile Art Nouveau. Tururi ghidate în clădirile istorice, o expoziție lângă statuia regelui Ferdinand din centrul Oradiei, concerte în aer liber, sunt doar câteva dintre atracțiile incluse în program. Mai mult, clădirile monumentale proaspăt renovate au prins viață cu ajutorul proiecțiilor de tip mapping care au avut ca temă detaliile construcțiilor Art Nouveau.

ANGELA LUPȘE, organizator ”La această ediție, tema principală a mapping-ului sunt decorațiunile din metal. Orădenii vor vedea metalul în toată forma de prelucrare, de la o formă finită, la balcone, porți și ferestre în spectacolul de culoare și lumini din Piața Unirii.”

Proiecția de tip video mapping pe fațada Palatului Vulturul Negru, un simbol al orașului, a stârnit entuziasmul privitorilor. Decorațiuni și simboluri ale palatului, inclusiv vulturul care se regăsește și pe vitraliu, au fost recreate într-un mod inedit și proiectate fără cusur. Într-o secvență, întreg palatul pare că s-a trezit la viață, la fiecare fereastră fiind proiectați oameni și lăsând impresia că în interior are loc o petrecere de început de secol XX. Spectacolul de culoare, sunet și lumini a fost reluat de patru ori, cu pauze de câte 10 minute.

VOX ”Au fost minunate! Am fost și anul trecut și mă bucur că am reușit să ajung și anul acesta.”

VOX ”Excelentă și un plus pentru oraș. Art Nouveau, multe culori, ferestre, tot ce e frumos.”

GHEORGHE IVAȘCU, actor ”Am venit pentru că am avut prilejul anul trecut să vizitez la zilele orașului, să fiu aici, și m-am îndrăgostit, dovadă că m-am întors, așa cum am promis. M-am bucurat de această seară, dar, mai ales, de acești oameni minunați pe care i-am întâlnit aici, frumoși, tineri și Art Nuveau.”

Proiectul a fost inițiat de Primăria Oradea, în parteneriat cu 10 organizații din șapte țări europene. Una dintre activitățile cuprinse în proiect este sărbătorirea Zilei Internaționale ”Art Nouveau”, inițiativă menită să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor realizate în acest stil. Evenimentul de la Oradea se încheie în această seară, la ora 22:00, în Piața Unirii din centrul orașului.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor ( 29 Aprilie 2020 )

  Cel mai valoros mozaic din Oradea, aflat pe fațada clădirii unui fost cinematograf, este dezafectat aproape în întregime. Și asta în pofida faptului că firma care se ocupă de reabilitarea clădirii a primit autorizația de construcție...

 • Truse de supraviețuire gratuite, pentru locatarii clădirilor cu bulină ( 9 Februarie 2020 )

  Bucureștenii care locuiesc în blocuri cu bulină roșie ar putea primi truse de supraviețuire! Asta prevede un proiect al Consiliului General al Municipiului București. Potrivit documentului, peste 5.800 de locatari din clădirile...

 • Mici, mascota Cetății Oradea ( 22 Decembrie 2019 )

  Situație inedită, la Oradea! Atracția principală a Cetății din Oradea nu o reprezintă expozițiile, ci...o pisică! Mici, o felină în vârstă de aproximativ cinci ani, este vedeta unuia dintre cele mai importante obiective turistice din zona Bihorului.

 • Micuții baschetbaliști: de opt ani s-au pus bazele Asociației Baschet Star Oradea ( 8 Decembrie 2019 )

  Sportul, un motor al dezvoltării pentru cei mici! Practicarea unei discipline sportive contribuie la educarea copiilor, încă de la vârste fragede. Baschetul poate fi o alegere potrivită pentru cei care doresc să își petreacă timpul liber atât în mod plăcut dar și util. În Oradea, în urmă cu mai bine de opt ani s-au pus bazele Asociației Baschet Star. 

 • România eficientă, proiect pentru reducerea consumului de energie ( 21 Noiembrie 2019 )

  Planuri mari pentru România! Proiectul “România eficientă” presupune dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care se va întinde cel puțin până în anul 2022. Inițiatorii proiectului își propun să ajute România să atingă țintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și eficientizare energetică.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2