Date companie
 
 
 
 

Evoluția cursului de schimb leu/euro, îngrijorătoare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Ianuarie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : euro, bnr, leu, isarescu, evolutie, curs, 2014, analisti, schimb, financiari
 

Evoluția cursului de schimb leu/euro îi îngrijorează pe români, având în vedere că peste 60% din împrumuturile contractate de populație și companii sunt în euro. Potrivit analiștilor financiar-bancari, citați de Ziarul Financiar, principalul risc asociat prognozelor este revenirea turbulențelor politice, având în vedere presiunile anului electoral. Anul acesta vor fi organizate alegeri prezidențiale și europarlamentare, iar experiența anilor electorali susține această ipoteză.

AȘARLUIZA BOANTĂ, reporter "Vineri, cursul de schimb a încheiat ședința interbancară aproape de 4,54 lei/euro, după ce la jumătatea zilei a atins un maxim de 4,54 și 80 de unități lei/euro, într-o piață cu volume de tranzacționare ridicate. După-amiază, cotațiile s-au întors spre 4,54 lei/euro, iar unii dealeri spun că, înainte de ora 13:00, când se stabilește cursul de referință, a fost "un vânzător suspect".

Dealerii nu exclud intervenția indirectă a B.N.R., în ciuda declarațiilor recente ale guvernatorului B.N.R., Mugur Isărescu. Leul a început să scadă semnificativ încă de miercuri seara, traiectoria fiind influențată de declarațiile guvernatorului băncii centrale după prima ședință a Consiliului de Administrație al băncii centrale, pe probleme de politică monetară.

AȘARLUIZA BOANTĂ, reporter "Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că moneda națională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii și a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deși deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul B.N.R. a calificat, totodată, variații de 5% ale leului drept "normale"."

Potrivit analiștilor financiari citați de Ziarul Financiar, la sfârșitul anului 2014, se estimează un curs între 4,45 și 4,48 lei/euro . Pe parcursul anului, cursul va avea o mai mare volatilitate și va oscila în intervalul 4,35-4,65. Va fi influențat de două evenimente majore: pe plan extern, decizia Fed de reducere a cumpărărilor de active financiare, cu impact asupra tuturor piețelor emergente, și, pe plan intern, calendarul politic încărcat, ce impune mai mult decât oricând continuarea reformelor agreate cu F.M.I. și Comisia Europeană. Băncile și fondurile de investiții din străinătate au ajuns să dețină aproape un sfert din obligațiunile guvernamentale în lei și o ieșire a lor de pe piață, chiar și parțial, se va vedea imediat într-o depreciere a leului.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2