Date companie
 
 
 
 

Experții O.M.S. verifică vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Februarie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ancheta, demis, cantacuzino, vaccin, agentia, experti, institut, oms, medicamentul, savu
 

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu l-a demis pe președintele Agenției Naționale a Medicamentului Marius Savu, pentru lipsă de responsabilitate și neprofesionalism în gestionarea situației vaccinului antigripal. Concret, directorului Agenției Naționale a Medicamentului i se reproșează că a solicitat, din proprie inițiativă, testarea vaccinului la un laborator din Franța, unde s-a folosit o metoda neconformă cu prevederile farmacopeei europene. Mai mult, Agenția nu a solicitat Institutului Cantacuzino probe suplimentare, pentru retestarea produsului. Demiterea intervine în timp ce doi experți ai Organizației Mondiale a Sãnãtãții verifică, la Institutul Cantacuziono, linia de fabricație și condițiile în care s-a realizat vaccinul antigripal.

VICTOR OLSAVSZKY, reprezentant O.M.S. în România ”Urmeazã o evaluare tehnicã, pânã vineri, în care se va urmãri procesul tehnologic în fiecare moment al lui. Și, eventual, sã se descopere dacã a fost sau nu a fost greșeală sau care este punctul slab al procesului de producție.”

Ancheta a fost declanșată dupã ce în serul antigripal produs de Institutul Cantacuzino pentru sezonul epidemic 2013-2014 s-a descoperit o concentrație foarte mare de endotoxine. Astfel, vaccinul putea sã producã la administrare reacții adverse, precum febrã sau șoc anafilactic. Ministrul Sănătății a sesizat și S.R.I., după ce a primit informații că salariați sau foști angajați ai institutului ar fi influențat în mod negativ producerea vaccinului antigripal. Totodată, a cerut Curții de Conturi să stabilească valoarea prejudiciului, pentru producția de vaccin antigripal.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter  ”La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino și experții Organizației Mondiale a Sănătății, dar și a anchetei Curții de Conturi, se va evalua dacă dosarul va merge mai departe, la Parchet sau la Poliție. Între timp, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal cu probleme rămân în custodia Institutului Cantacuzino, pânã la expirarea termenului de valabilitate.”« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2