Date companie
 
 
 
 

Explicațiile guvernatorului BNR, privind inflația galopantă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Martie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : preturi, bnr, dobanda, inflatie, isarescu
 

Explicații în privința creșterii galopante a inflației! Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu susține că majorarea ratei inflației a fost generată de șocuri interne și externe, precum și de manifestarea unor efecte statistice. El a declarat, în fața Comisiei economice a Senatului, că aceste șocuri au generat creșteri de prețuri la gaze naturale, energie electrică și majorarea accizei la carburanți. Influențe similare au provenit din dinamica prețurilor la legume, ouă, înregistrate și la nivel european, precum și majorarea prețului tutunului, anul anterior. Isărescu susține că Banca Națională nu poate influența deciziile guvernanților, ci poate interveni pe alte căi.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Guvernatorul BNR susține că actuala creștere a inflației nu se datorează politicilor Băncii Naționale. Mugur Isărescu a afirmat că adevărata inflație a fost ecranată de măsurile Guvernului prin scăderea TVA și a impozitului pe venit."
   
Guvernatorul BNR a mai afirmat că speră ca, până la finalul anului, rata inflației să ajungă la 3,5%, în condițiile în care acum este de 4,7%. Isărescu a explicat și de ce s-au tipărit mai mulți bani anul trecut decât în 2016: oamenii au economisit mai mult și au preferat să-și țină banii în bancă. Nevoia de numerar a sporit și din cauza majorării salariilor. Pe de altă parte, Mugur Isărescu a spus că Banca Națională a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară, din cauza creșterii accelerate a inflației, cu efecte ample asupra mediului economic, în condițiile în care deficitul de cont curent și deficitul bugetar au crescut mai mult decât în țările din regiune. De asemenea, presiunea pe deprecierea monedei naționale a fost semnificativă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2