Date companie
 
 
 
 

Expoziția „Eli Lotar 1905-1969”, la Muzeul Colecțiilor de Artă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Aprilie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muzeul, expozitie, fotografie, arta, arghezi, eli, lotar, colectiilor
 

Expoziție de zile mari, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București! Este vorba de expoziția „Eli Lotar 1905-1969”, dedicată unuia dintre cei mai importanți fotografi ai avangardei pariziene.

DAMARICE AMAO, curator, Centrul ”Pompidou” ”Suntem foarte fericiți să arătăm această mare expoziție aici, deoarece știm că Eli Lotar nu este foarte cunoscut pentru publicul român. O parte dintre oameni cunosc faptul că a fost fiul lui Tudor Arghezi și sperăm, cu ajutorul expoziției, să afle mai multe despre el, despre munca sa și că a fost un mare fotograf.”

Fotograful și cineastul francez de origine română, Eli Lotar, a mprimit de la tatăl său, Tudor Arghezi, primul său aparat de fotografiat.

COSMINA STOIAN, reporter ”Expoziția găzduită de Muzeul Colecțiilor de Artă, reunește circa 80 de fotografii de epocă și o selecție de o sută de documente care ilustrează esența activității lui Eli Lotar. Vizitatorilor li se oferă o viziune cuprinzătoare asupra creației artistului, a unicității traiectoriei sale și a universului său vizual.”

Expoziția prezentată la București între 18 aprilie și 14 iulie 2019, constituie o binemeritată recunoaștere a contribuției lui Eli Lotar la conturarea modernismului fotografic și cinematografic. Expoziția „Eli Lotar 1905-1969” este rezultatul implicării Muzeului Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Centrul Pompidou și Jeu de Paume.

IOAN CRISTESCU, director, M.N.L.R. ”Expoziția deschisă joi, este o dorință mai veche a Muzeului Național al Literaturii Române. Discuțiile cu centrul Pompidou sunt de 2 ani pentru a aduce expoziția în țară, împlinind astfel dorința lui Tudor Arghezi, de a aduce primul lui băiat, acasă. // Prin amabilitatea centrului Pompidon am putut să oferim publicului un eveniment fantastic, foarte dorit de atăta timp. De la deschidere și pâmă acum pragurile sălilor sunt foarte bine văzute de vizitatori.”

Eli Lotar s-a născut în 1905 din povestea de dragoste dintre Tudor Arghezi și profesoara Constanța Zissu, pe vremea când poetul era călugăr la Cernica. Într-o epocă marcată de prejudecăți, tânăra profesoară a fugit la Paris, pentru a ascunde sarcina. Pentru iubita sa și pentru copil, Arghezi a abandonat rasa de călugăr și a plecat la Paris. Fostul călugăr și-a recunoscut legal copilul, apoi s-au întors cu toții în țară. Eli a avut parte de o educație aleasă, dar, în 1924, la doar 19 ani, a decis să plece pe cont propriu la Paris. Nu s-a mai întors în România, în ciuda insistențelor tatălui său de a-l convinge să revină acasă. Fotografiile și filmele lui Eli Lotar surprind un univers vibrant, tulburător. Sunt instantanee din spitale și abatoare, din viața prostituatelor, din lumea plină de pitoresc a artelor spectacolului, dar și peisaje mediteraneene și situri arheologice grecești așa cum arătau acestea la începutul anilor ’30.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2