Date companie
 
 
 
 

Fărșangul sau înmormântarea iernii, un ritual vechi de secole, practicat în județul Harghita

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Martie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : harghita, primavara, localnici, ritual, farsang, ingroparea, iernii
 

Încheierea iernii și venirea primăverii a fost marcată, în județul Harghita, printr-un ritual vechi de secole intitulat „Înmormântarea Fărșangului”! Ca în fiecare an, mii de localnici, dar și turiști, mascați și costumați, au cântat și dansat până în zori. Ritualul marchează reînvierea naturii și a spiritului, prin alungarea anotimpului rece.

AMBIANȚĂ "Mii de harghiteni din toate localitățile județului, dar și turiști, au îngropat iarna printr-un ritual numit "Înmormântarea Fărșangului". Copiii, tinerii sau vârstnicii s-au costumat în diferite personaje și au străbătut mai multe sate."

La fiecare răspântie, oamenii s-au oprit și au executat ritualul îngropării, urmat de dansul bucuriei pentru revenirea primăverii. Fărșangul, așa cum este cunoscută în Transilvania perioada de distracție de la Bobotează până la intrarea în postul Paștelui, se încheie marți, în seara de 4 martie. Tradiția mai este cunoscută în restul țării și sub numele de Lăsata Secului, când se îngroapă anul vechi cu toate relele sale, în speranța că noul an va fi unul mai bun. Meteorologii ne anunță că primele zile de primăvară nu vor fi însă tocmai frumoase. Vor fi multe ploi, dar și un aer de primăvară care se va resimți mai întâi în sud și sud-estul țării, unde temperaturile vor fi peste normalul perioadei. În București, spre exemplu, am putea avea mai mult de 10 grade, iar pe litoral, peste 8 grade Celsius.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2