Date companie
 
 
 
 

Festivalul Calusului, in comuna Stolnici

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Septembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : turism, festival, fonduri europene, dans, Calus, Stolnici
 

Mare sarbatoare in comuna Stolnici, din judetul Arges! Aici, timp de trei zile, oamenii locului dar si invitati din toate zonele tarii s-au bucurat de festivalul Calusului. Evenimentul, finantat din fonduri europene, promoveaza valorile traditionale romanesti. Călușul se joacă de Rusalii si reprezinta un ritual de trecere de la primăvară la vară, când spiritele morților sunt active. Dansul poate fi conceput ca o formă de comunicare între lumea de-aici, reprezentată de o comunitate socială dată, și o lume „de dincolo”, reprezentată de ființe mitice feminine, denumite iele.

Ambianta dans

SEVASTIAN ROSU PUPAZA, primar comuna Stolnici: "In zilele de "7-8-9 septembrie, la Stolnici are loc un eveniment deosebit de important, un festival al Calusului, un joc cu adanci radacini in istoria neamului romanesc, care pastreaza inca traditia din tata-n fiu. Ne bucuram de prezenta mai multor ansambluri de calusari din Arges, Olt precum si de o seama de invitati care fac cinste folclorului romanesc."

Tinerii s-au bucurat de aceasta initiativa si au repetat de zor, pentru ca totul sa iasa ca la carte, pe scena. (ilustratie 7.33)

VOX:"Sunt dansuri deosebite pentru ca sunt din mosi stramosi."
VOX: "Dansurile populare sunt din mosi stramosi si am decisa sa le invatam si noi."

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa 5 – “Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, pentru a creste atractivitatea României ca destinație turistică.

FLORENTINA GRIGORAS, manager proiect: "Este un eveniment la a sapta editie, in acest an pe bani europeni, cu un buget multumitor. Se intalnesc ansambluri de calusari din toata Muntenia si Oltenia si nu numai".

Pe lângă tradiționalul dans al călușului, spectatorii s-au bucurat si de vocile unor interpreti consacrati, la randul lor iubitori de folclor precum Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu sau Fuego. Postul de televiziune Favorit TV transmite in direct festivalul, astazi pana la orele 21.00. Publicul va fi incantat, rand pe rand, de Irina Loghin, Petrica Mâțu Stoian si Emilia Ghinescu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2