Date companie
 
 
 
 

Festivalul lavandei, la Mădărași

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Iunie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : mures, festivalul, lavanda, madarasi, aurul, mov, cultivatori
 

Festivalul Lavandei, în plină desfășurare la Mădărași, în județul Mures! Pasionații de natură și drumeții pot vizita zilnic, până în 12 iulie, câmpurile de lavandă ce se întind pe circa 50.000 mp. Organizatorii le oferă picnicuri cu familia lângă marea de lavandă, ședințe foto profesionale, produse din planta frumos mirositoare și relaxare în aer liber. Festivalul Mădărași se află la cea de a treia ediție. Anul trecut, tărâmul lavandei a fost vizitat de 20.000 de iubitori ai naturii și ai acestei plante magice. Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, organizatorii festivalului le cer vizitatorilor respectarea cu strictețe a regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Astfel, sunt delimitate zone în câmpul de lavandă, pentru respectarea distanței sociale, și sunt asigurate produse de dezinfectare, apă și săpun.

BIANCA ROTARU, reporter ”Anticii foloseau lavanda și extrasele din lavandă pentru prepararea de parfumuri, creme și chiar și în procesul de mumificare. Grecii și romanii adăugau flori de lavanda în apa în care se îmbăiau, pentru a o parfuma și pentru a-și purifica trupul și sufletul. De altfel, numele plantei se trage din latinescul “lavo”, care înseamnă “a spăla”. Lavanda este considerată, însă, și una dintre cele mai puternice plante de leac. Pe lângă asta, este un condiment apreciat în gastronomie.”

Interesul pentru cultivarea lavandei crește în țara noastră, deoarece ”aurul mov”, după cum i se mai spune, nu ridică mari pretenții, iar profitul obținut din culturi este atractiv. Astfel, câmpuri de lavandă ca-n celebra regiune Provence din Franța au apărut în diverse zone din țară. Cultivatorii livrează lavanda fabricilor de cosmetice și parfumuri, dar și producătorilor de ceaiuri și produse din plante.


Festivalul lavandei, la Mădărași

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Suspectul de vandalizarea indicatoarelor în limba maghiară, reținut ( 6 Ianuarie 2020 )

  Indicatoare rutiere bilingve, vandalizate în județele Harghita și Mureș! Denumirea în limba maghiară a orașelor Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc, din Harghita, și a localității Trei Sate din județul Mureș, au fost acoperite...

 • O mașină a Ambasadei Albaniei, implicată într-un accident mortal ( 23 Mai 2019 )

  Accident cumplit, în județul Mureș, în care a fost implicată o mașină a Ambasadei Albaniei! Două automobile și un TIR încărcat cu rumeguș s-au ciocnit, aseară, pe Drumul Național 15, între localitățile Suseni și Brâncovenești.

 • Expediție anti-poluare a pompierilor harghiteni ( 2 Aprilie 2019 )

  Călătorie inedită, în cazul a opt pompieri din județul Harghita! Ei și-au construit o plută din circa 3.000 de PET-uri și au pornit în călătorie, pe o distanță de peste 700 km. Comunitatea din Gheorgheni a ajutat...

 • Festivalul obiceiurilor de iarnă, la Suceava ( 29 Decembrie 2018 )

  Suceava, locul în care obiceiurile de iarnă moștenite din străbuni sunt reînviate an de an, în perioada Crăciunului și Anului Nou! La parada intitulată "Crăciun în Bucovina", care a avut loc în 27 decembrie, în cadrul Festivalului Internațional...

 • Trei copii au murit intoxicați cu fum ( 23 Decembrie 2018 )

  Tragedie în localitatea Archita din județul Mureș! Trei copii au murit intoxicați cu fum, în urma incendiului care le-a mistuit casa. Focul a izbucnit astăzi, la prânz, și a cuprins cu repeziciune întreaga locuință. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2