Date companie
 
 
 
 

Fisură în barajul de la Tăul Mare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Octombrie 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Baraj Alba
 

Situație de criză, în Roșia Montană, după ce, sâmbătă-seară, a apărut o fisură în digul lacului Tăul Mare! Imediat după transmiterea alertei, a fost pus la punct un plan de evacuare a localnicilor.

RAED ARAFAT, șef DSU ”După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel, că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineînțeles, autoritățile locale, care au fost implicate încă de la orele 16:00, verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.”

VLAD SORIN, director, SGA Alba ”S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. ”

Localnicii au primit mesaje Ro-Alert pe timpul nopții, prin care au fost informați să părăsească zona.

OVIDIU COSTEA, inspector șef, ISU Alba ”Au fost transmise 4 mesaje prin sistemul RO-Alert. 15 echipe mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai autorităților publice locale au discutat cu fiecare cetățean în parte pentru a se evacua din zona respectivă.”

Dintre cele 268 de persoane vizate de evacuare, 184 de persoane au semnat că refuză să plece.

NICOLAE ALBU, prefect, jud. Alba ”Împreună cu primarii din Abrud și din Câmpeni am pus la dispoziție mijloace de transport pentru cei care doresc să se evacueze, spații de cazare, iar în dinamică suntem pregătiți să oferim tot sprijinul pentru cei care se vor evacua.”

Deocamdată, sunt puse în funcțiune zeci de motopompe de mare capacitate, pentru golirea lacului. Totodată, muncitorii lucrează cu buldozere și vole, pentru crearea unei căi de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. Starea barajulului și nivelul lacului sunt monitorizate cu atenție. O soluție pentru rezolvarea crizei va fi stabilită de experți, după evaluarea la fața locului.


Fisură în barajul de la Tăul Mare

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2