Date companie
 
 
 
 

Fraudele bancare s-au mutat pe internet

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Martie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : furt, carduri, tranzactii online
 

85% din totalul tentativelor de furturi de pe carduri au loc în mediul online. Astfel, la fiecare o sută de euro cheltuiti se fură aproape un cent, spun bancherii. Profitul hoților este impresionant, pentru că românii dețin pe carduri aproximativ 30 de miliarde de euro, potrivit companiilor de plată online. Doar 18 la sută din această sumă merge către comercianți prin plăți directe. Amenințările cele mai mari nu vin, însă, dinspre ATM-uri sau comercianți, ci chiar din mediul online.

CÃTÃLIN CRETU, dir. gen. companie de plãti online: "Chiar înainte de a performa anumite tranzactii, cumpãrãturi online, existã acest fenomen de phising prin care un criminal trimite niste mesaje care par cã vin de la o organizatie serioasă (...) si în care se spune dã-ti datele personale, o sã ai un premiu sau banca ti-a pierdut datele."

Nici cumpărăturile online nu sunt mai sigure, conform specialiștilor. Cei care folosesc un card de credit pe internet trebuie să se asigure cã site-ul respectiv este unul sigur. Cea mai bună dovadă a criptării sale este adresa "https", în loc de obisnuita "http". Și informațiile făcute publice pe retelele de socializare pot ajuta infractorii să-i împrumute identitatea utilizatorului pentru efectuarea unor tranzacții. De aici și până la un cont golit nu este decât un pas.

ANDREI PETREUS, product manager companie de securitate IT: "Potrivit unor statistici mondiale, peste 50% din furturile de identitate s-au monetizat, s-au finalizat cu pagube materiale însumând în total, în 2011, peste 65 de miliarde USD."

Pentru a minimaliza riscul unor furturi, fiecare trebuie să știe în permanență ce tranzacții se fac de pe contul propriu și să raporteze imediat băncii operațiunile care par suspecte. Instituțiile financiare pot acorda despăgubiri dacă reclamantul dovedește că i-au dispărut nejustificat banii din cont.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Angajații unei benzinării din Alba, anchetați pentru furt de combustibil ( 17 Iunie 2021 )

  Mai mulți angajați ai unei benzinării din județul Alba sunt acuzați că ar fi furat combustibil de la locul de muncă! Pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, complici le-ar fi fost mai mulți șoferi de camioane.

 • Metoda „Pandora”, folsotă de hoții de mașini de lux ( 16 Iunie 2021 )

  O metodă de furt a mașinilor de lux dotate cu sistemul ”keyless entry”, în atenția polițiștilor, care transmit o avertizare posesorilor de astfel de autovehicule! Conform polițiștilor, hoții folosesc...

 • Pădurari cercetați pentru furt de lemne din pădure ( 28 Octombrie 2020 )

  Descinderi ale polițiștilor la mai multe adrese din Timiș și Arad într-un dosar de furt de lemn. Perchezițiile au vizat mai mulți pădurari din cadrul Ocolului Silvic Lugoj care au obținut ilegal material lemnos.

 • 51 de locuințe sunt jefuite, zilnic, în România ( 1 Octombrie 2020 )

  Amenințări noi, riscuri vechi! Anul acesta, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, românii au fost obligați, mai mult ca niciodată, să stea acasă, pentru siguranța lor și a celor dragi. Asta nu i-a descurajat însă pe hoți.

 • Zeci de persoane, cercetate pentru contrabandă, delapidare și furt ( 18 Septembrie 2020 )

  Zeci de persoane din județele Constanța și Ialomița, cercetate pentru contrabandă, delapidare și furt! Inițial, trei bărbați au fost depistați în flagrant delict de polițiștii de la Transporturi în timp ce achiziționau 275 de litri...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2