Ancheta privind rețeaua de fabricare a identităților false pentru străini este în plină desfășurare, în județul Suceava. Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul unui serviciu de evidența populației și al unei primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Potrivit datelor din anchetă, în 2023 și 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul, în mod fictiv, peste 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau în alte state care au făcut parte din fosta URSS. Conform comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de patru inculpați, se arată în comunicat. Investigațiile au scos la iveală faptul, în scopul obținerii cărților de identitate românești, cetățenii terți erau luați în spațiu contra unor sume de bani, circa 100 de euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau la adrese care, în realitate, nu există. Joi, procurorii și polițiștii au efectuat 93 de percheziții, la sediile unor instituții publice și domiciliare. La percheziții, au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele și semnătură găzduitorului și care aveau anexate toate documentele suport necesare. De asemenea, au fost găsite și ridicate mari sume de bani. Pe 1 iulie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a transmis informații cu privire la operațiunea din județul Botoșani, de destructurare a rețelei de fabricare a identităților false, care a avut ca beneficiari 7.000 de ruși, ucraineni și moldoveni.
Percheziții de amploare în șase județe, într-un dosar în care șapte persoane sunt acuzate că au obținut sume importante de bani inducând în eroare unități bancare.
Val de percheziții, la Timișoara! 30 de percheziții au fost efectuate de procurorii DNA și de polițiști, marți, la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, în locuințele unor angajați și la firme de transport.
Perchezițiile efectuate de polițiști și de procurorii DIICOT, la grupări specializate în trafic de droguri și persoane, criminalitate informatică și spălare de bani, s-au soldat cu arestarea a peste 100 de suspecți și plasarea sub control judiciar a altor 50.
”Operațiunea Jupiter” care a debutat în forță, la începutul săptămânii, a continuat, vineri, cu zeci de acțiuni și sute de percheziții. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române...
Val de percheziții, în București și în județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Bihor, Sibiu, Satu Mare și Ilfov, într-un dosar privind comiterea unui jaf, într-un apartament din Brașov! Polițiștii și procurorii au descins la 28 de adrese, de unde au ridicat sume de bani...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019