Date companie
 
 
 
 

Greșeli în lanț ale medicilor, în cazul pacientei arse, la Spitalul Floreasca

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : raport, control, medici, Floreasca, pacienta, greseli, arsa, corp, costache
 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat concluziile raportului Corpului de Control, în cazul pacientei de 66 de ani, care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca. În urma verificărilor au fost constatate mai multe greșeli. Una dintre ele este faptul că echipa de medici a aplicat un protocol atipic de aseptizare a câmpului operator. Totodată, nu există nici un element care să arate că femeia era alergică la iod, respectiv la betadină. și care să justifice folosirea unui alt tip de dezinfectant. Ministrul Sănătății a explicat că a fost folosită o substanță pe bază de etanol, cu o concentrație de 89%, cu risc combustional major.

VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății „În primul rând, biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie utilizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii și nu pentru dezinfecția pacienților. O a doua concluzie. S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 și de Spitalul Floreasca. Procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadina și în cazul pacienților alergici se folosește gluconatul de clorhexidin. În al treilea rând s-a diagnosticat greșit această alergie la iod.”

Potrivit șefului Inspecției Sanitare de Stat, Maria Comana, a fost încălcat protocolul preoperator, folosindu-se o cantitate mare de substanță pentru aseptizarea câmpului operator. O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu biocidul pe bază de alcool. Iar erorile nu se opresc aici.

VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății „În echipa operatorie, s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi cu un medic specialist, veniți de acasă. În loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital. După cum bine știți, rezidenții atunci când intervin într-un timp operator ar trebui să fie sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.”

Ministrul Sănătății a dezvăluit că, în documentele operatorii acest, incident combustional apare separat, într-o anexă. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului și întregii echipe operatorii.

COSMINA STOIAN, reporter „Constatările Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost prezentate după ce, medicul Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef al Secției Clinice de Chirurgie III a spitalului Floreasca. Concluzia este că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligațiile asumate prin contractul de administrare a secției. De asemenea, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului și întregii echipe operatorii.”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că ancheta administrativă de la Spitalul Floreasca va continua. Reamintim că pe 22 decembrie o pacientă a luat foc pe masa de operație și a suferit arsuri de gradul doi pe 30% din suprafața corpului. Pacienta, bolnavă de cancer pancreatic, a murit șapte zile mai târziu. Necropsia a arătat că în momentul decesului arsurile nu aveau semne de infecție și erau în curs de vindecare.


Greșeli în lanț ale medicilor, în cazul pacientei arse, la Spitalul Floreasca

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2