Date companie
 
 
 
 

Guvernul Ponta nu susține Directiva Europeană antifumat

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Iunie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, bani, bucuresti, sanatate, europeana, directiva, antifumat
 

Bucureștiul se împacă bine cu fumatul! Motivul, banii! România nu susține noua directivă europeană anti-tutun, care interzice vânzarea de țigări sau tutun de rulat cu arome și prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate, ilustrate care să acopere 75% din suprafața ambalajelor. Motivul invocat de Executivul de la București în susținerea poziției sale îl reprezintă faptul că industria tutunului este al doilea mare contributor la bugetul de stat, după Petrom. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se teme de impactul negativ pe care directiva îl va avea asupra bugetului. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, recunoaște că fumatul afectează sănătatea, dar nu face opinie separată în cadrul Guvernului.

EUGEN NICOLĂESCU, ministrul Sănătății "Ministerul Sănătății nu poate avea altă poziție decât cea a Guvernului, pe care o cunoașteți deja. Eu sunt membru al unui guvern și sunt solidar cu echipa din care fac parte. Eu, știți bine, sunt un promotor al măsurilor împotriva fumatului, dar în măsura în care depinde numai de decizia mea."

VOX "Din punctul de vedere al consecințelor medicale, nu cred că este firească această acțiune. Nu cred că are în compoziție decât cifre și nu cred că aceste cifre, ca impact, sunt evaluate corect. Eu cred că ar trebui o nouă analiză, în care să se vadă cât costă real această consecință a unui tabagism relansat și ce înseamnă din punctul de vedere al suferinței pentru națiune."

În România, încasările la bugetul de stat din accizele aplicate țigărilor au crescut constant, de la 3,1 miliarde de lei în 2007, la 7,72 miliarde de lei, în 2012. În document se mai arată că acciza totală la țigarete cuprinde și contribuția pentru finanțarea unor cheltuieli de sănătate. În schimb, varianta propusă de Ministerul Sănătății punea accent pe necesitatea descurajării consumului de produse din tutun, mai ales în rândul tinerilor. Potrivit statisticilor, tot mai mulți români mor din cauza cancerului provocat de acest viciu. Dacă în 2005 se înregistrau circa 11400 de decese pe an, în 2010, se ajunsese la peste 11700 de decese pe an. De asemenea, indicatorii care arată impactul pe termen mediu și lung al fumatului – incidența și mortalitatea prin cancer pulmonar, mai ales în rândul femeilor – nu s-au ameliorat, situându-ne în continuare pe primele locuri în Uniunea Europeană. Potrivit noii directive europene, se interzic țigările, tutunul pentru rulat țigări și produsele din tutun care nu se fumează, care au arome caracteristice (mentol, vanilie, ciocolata, etc), dar nu și trabucurile, țigările de foi ori tutunul de pipă cu arome. Romania, prin poziția sa, dorește eliminarea sintagmei "mentol" din directivă, dar susține reglementarea produselor din tutun puternic aromatizate care au potențialul de a încuraja și facilita consumul de tutun în rândul copiilor și tinerilor.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2