Date companie
 
 
 
 

În timp ce minerii de la Băița fac greva foamei, autoritățile caută soluții pentru detensionarea situației

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Septembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : protest, greva, revendicari, social, ministerul, foamei, ministrul, economiei, liviu, popa, subteran, mina, secretar, pop, marcel, baita, dialog, anrm
 

Situația de la Mina Băița, discutată la această oră între reprezentanții protestatarilor și oficialii din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și ai Ministerului Economiei. Aceștia încearcă să găsească soluții pentru ieșirea din impas. Între timp, 15 dintre cei peste 100 de mineri care protestează la Mina Băița au intrat în greva foamei, unii cu acordul medicilor, alții pe propria răspundere. Ortacii spun că au apelat la aceasta formă extremă de protest din cauză că nu mai au încredere în promisiunile autorităților. Alți mineri sunt, în continuare, blocați în subteran, la mai bine de 200 de metri adâncime. Luni, o delegație de la București, în frunte cu Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, s-a deplasat în Bihor, la Băița, pentru a discuta cu protestatarii.

LIVIU POP, ministrul delegat pentru Dialog Social ”Pe de o parte, este vina administrației centrale sau locale. Trebuiesc date sancțiuni administrative. Condițiile de muncă și situația din mină sunt undeva în secolul XIX, pentru că e mult mai grav să existe utilaje defecte, decât să nu fie deloc.”

Ministrul Liviu Pop și reprezentantul Ministerului Economiei au da un semnal pozitiv privind revendicările minerilor.

LIVIU POP, ministrul delegat pentru Dialog Social ”În consiliul de administrație de la Băița SA se vor rezolva toate cele 5 revendicări ale dumneavoastră vis-a-vis de salarizare, condiții de muncă și contract pe perioadă nedeterminată, pentru acele persoane care au contract pe perioadă determinată.”

MARCEL POPA, secretar de stat, Ministerul Economiei ”Am spus dintotdeauna că nu se va închide mina. Din contră, se vor angaja dublu minerilor, mai ales pentru dolomită, unde avem contracte certe.”

Gabriela Dobrotă, managerul uneia dintre societățile private care activează pe platforma minieră de la Băița, a declarat, însă, că i-a rugat pe mineri să înceteze protestul, dar aceștia s-au aratat sceptici după discuțiile cu autoritățile.

GABRIELA DOBROTĂ, manager societate privată ”Cei din subteran nu au hotărât să iasă. S-au întors înapoi. Au dat mâna cu autoritățile și s-au întors înapoi, în bârlogul lor.”

Minerii de la Băița, județul Bihor, sunt în a opta zi de grevă. Protestul de la Mina Băița a fost declanșat în urmă cu mai bine de o săptămână, minerii fiind nemulțumiți că A.N.R.M. a refuzat să elibereze o licență de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra. Totodată, procurorii anticorupție anchetează posibile fapte de corupție, constatate în 2014 de corpul de control al Ministerului Economiei în activitatea de pe platforma minieră din județul Bihor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Protest la Băicoi, din cauza poluării provocate de depozitul de deșeuri ( 19 Noiembrie 2019 )

  Situație gravă în orașul Băicoi, din județul Prahova! Localnicii se plâng de mirosurile grele provenite de la un depozit de deșeuri situat la marginea orașului. Din cauză că autoritățile nu iau măsuri, oamenii au făcut mai multe măsurători din banii lor.

 • Ursul care a agonizat pe marginea drumului din județul Harghita, eutanasiat ( 17 Noiembrie 2019 )

  Situație revoltătoare, în județul Harghita! Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional. Un urs lovit, sâmbătă seară, de un autoturism, la ieșirea din localitatea Praid, a fost lăsat agonizeze pe marginea drumului.

 • Pensionarii, prinși în ”labirintul” birocrației ( 17 Noiembrie 2019 )

  Birocrația care întârzie și cu 6 luni recalcularea pensiilor, aspru criticată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina sa de facebook. În postare, ministrul Muncii menționează că pensionarul are de făcut 10 pași ce se întind...

 • Campanie gratuită de vaccinare anti-HPV, din ianuarie 2020 ( 16 Noiembrie 2019 )

  Vaccinare gratuită anti-HPV, din ianuarie 2020! Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV. 20.000 de doze vor fi distribuite, începând cu săptămâna viitoare, la direcțiile de sănătate publică.

 • Calitatea vieții în România, mult sub nivelul european ( 12 Noiembrie 2019 )

  România, depășită de toate statele europene în privința calității vieții! România ocupă locul 45 din 149 de țări în studiul „Indicele de Progres Social 2019”, privind calitatea vieții și bunăstarea socială, realizat de organizația...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2