Date companie
 
 
 
 

În timp ce minerii de la Băița fac greva foamei, autoritățile caută soluții pentru detensionarea situației

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Septembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : protest, greva, revendicari, social, ministerul, foamei, ministrul, economiei, liviu, popa, subteran, mina, secretar, pop, marcel, baita, dialog, anrm
 

Situația de la Mina Băița, discutată la această oră între reprezentanții protestatarilor și oficialii din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și ai Ministerului Economiei. Aceștia încearcă să găsească soluții pentru ieșirea din impas. Între timp, 15 dintre cei peste 100 de mineri care protestează la Mina Băița au intrat în greva foamei, unii cu acordul medicilor, alții pe propria răspundere. Ortacii spun că au apelat la aceasta formă extremă de protest din cauză că nu mai au încredere în promisiunile autorităților. Alți mineri sunt, în continuare, blocați în subteran, la mai bine de 200 de metri adâncime. Luni, o delegație de la București, în frunte cu Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, s-a deplasat în Bihor, la Băița, pentru a discuta cu protestatarii.

LIVIU POP, ministrul delegat pentru Dialog Social ”Pe de o parte, este vina administrației centrale sau locale. Trebuiesc date sancțiuni administrative. Condițiile de muncă și situația din mină sunt undeva în secolul XIX, pentru că e mult mai grav să existe utilaje defecte, decât să nu fie deloc.”

Ministrul Liviu Pop și reprezentantul Ministerului Economiei au da un semnal pozitiv privind revendicările minerilor.

LIVIU POP, ministrul delegat pentru Dialog Social ”În consiliul de administrație de la Băița SA se vor rezolva toate cele 5 revendicări ale dumneavoastră vis-a-vis de salarizare, condiții de muncă și contract pe perioadă nedeterminată, pentru acele persoane care au contract pe perioadă determinată.”

MARCEL POPA, secretar de stat, Ministerul Economiei ”Am spus dintotdeauna că nu se va închide mina. Din contră, se vor angaja dublu minerilor, mai ales pentru dolomită, unde avem contracte certe.”

Gabriela Dobrotă, managerul uneia dintre societățile private care activează pe platforma minieră de la Băița, a declarat, însă, că i-a rugat pe mineri să înceteze protestul, dar aceștia s-au aratat sceptici după discuțiile cu autoritățile.

GABRIELA DOBROTĂ, manager societate privată ”Cei din subteran nu au hotărât să iasă. S-au întors înapoi. Au dat mâna cu autoritățile și s-au întors înapoi, în bârlogul lor.”

Minerii de la Băița, județul Bihor, sunt în a opta zi de grevă. Protestul de la Mina Băița a fost declanșat în urmă cu mai bine de o săptămână, minerii fiind nemulțumiți că A.N.R.M. a refuzat să elibereze o licență de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra. Totodată, procurorii anticorupție anchetează posibile fapte de corupție, constatate în 2014 de corpul de control al Ministerului Economiei în activitatea de pe platforma minieră din județul Bihor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Protestele sindicaliștilor din penitenciare, suspendate pentru negocieri cu Guvernul ( 21 Mai 2019 )

  Sindicaliștii din penitenciare suspendă protestele! Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare și Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar au suspendat protestele declanșate în luna mai, după ce au primit o invitație...

 • Infractorii sexuali, înscriși în registrul M.A.I. ( 16 Mai 2019 )

  Toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, se vor înscrie într-un registru gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Informațiile vor putea fi accesate de un potențial angajator și de Poliție.

 • Grevă la fabrica de vagoane din Caracal ( 13 Mai 2019 )

  Muncitorii de la fabrica de vagoane din Caracal, care aparține companiei Astra Rail Industries, nu renunță la grevă. Peste 200 de muncitori, dintre cei 600 câți lucrează în fabrică, au refuzat, luni, să reia munca, după ce, vineri, au...

 • Protest în Parcul Circului ( 11 Mai 2019 )

  Protest în Parcul Circului! Peste 200 de oameni au protestat pașnic, sâmbătă, în Parcul Circului din Capitală pentru a atrage atenția asupra stării în care se află lacul din interiorul acestuia și a pericolului la care este expusă flora și fauna din pricina nivelului tot mai scăzut al apei.

 • Control dispus de ministrul Sănătății, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj ( 6 Mai 2019 )

  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, este revoltată de neregulile găsite la spitalul din Cluj-Napoca! Pintea a anunțat că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, pentru a verifica situația și a dispune remedierea...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2