Date companie
 
 
 
 

În vreme ce copiii cu malformații cardiace mor pe capete, sectia de chirurgie cardio-vascularã de la Spitalul "Marie Curie" stă închisă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : spital, bani, copii, ministerul, sanatatii, medicale, cadre, sectie, marie, curie, chirurgie, calificat, cardiovasculara
 

Peste 500 de copii cu probleme cardiace mor, anual, în România, din cauza birocrației și a ineficienței Ministerului Sãnãtãții! Potrivit datelor statistice, aproximativ 1.200 de bebeluși se nasc, în fiecare an, cu malformații cardiace. Dintre aceștia, 200 sunt operați la Târgu Mureș, iar ceilalți sunt sortiți pieirii. Ar putea fi salvați doar dacã s-ar da în folosință secția de chirurgie cardio-vascularã, de la Spitalul de copii "Marie Curie" din Capitalã. O secție ultramodernã, în care s-au investit 3,5 milioane de euro, dar care stã închisă, din cauză că Ministerul Sãnãtãții nu a gãsit bani pentru a angaja cadre medicale calificate, ca să lucreze într-o astfel de secție. Asta cu toate că schema de personal este aprobată de mai bine de o jumãtate de an.

ALEXANDRU POPA, președinte, Asociația "Inima Copiilor" "Avem pe domnul doctor Șerban Stoica, care este la Bristol. Mai avem și anesteziști, specialiști în Terapie Intensivã foarte buni, care doresc sã lucreze aici, dar au zis toți: nu putem lucra, dacã nu sunt angajate asistente!"

Însă asistentele pot fi angajate doar dacă Ministerul de Finanțe alocă banii necesari. Pânã atunci, operațiile de acest gen se fac doar la Târgu Mureș.

CÃTÃLIN CÂRSTOVEANU, șef secție, Spitalul "Marie Curie" "Dânșii fac în jur de 200, 300 de operații pe an, cã atâta au bugetul, atâta au posibilitatea. (....) Ce se întâmplã cu ceilalți 700- 800 de copii? -E simplu, doamnã! Mor, ce sã facã!?"

Cei mai norocoși pleacã în strãinãtate. Costurile unei intervenții în clinicile din afara țãrii sunt, în medie, de 30.000 de euro, bani pe care, culmea, îi deconteazã același stat român. Micuțul Andrei este beneficiarul unei astfel de șanse. El are aproape doi ani și s-a nãscut cu o malformație cardiacã congenitalã rarã. Primul an de viațã l-a petrecut în spitalele din țarã. Apoi a fost operat cu succes în Italia.

DUMITRIȚA ȚUCÃ, bunica lui Andrei "Fãcea crize. Eram disperatã, disperatã eram, mi-era fricã, m-am luptat foarte mult pentru el ca sã supraviețuiascã."

EUGEN NICOLÃESCU, ministrul Sãnãtãții "Pentru circa 40, 50 de cazuri, cu chiu, cu vai, mai gãsim niște bani și la noi și la Casã și mai trimitem acei copii la spitalele din strãinãtate. (...) Diferența de copii nu mai au nicio șansã. Aceia sunt sortiți mortalitãții infantile."

Ambițiosul proiect de la Spitalul "Marie Curie" a demarat in septembrie 2009. Încă de anul trecut se vorbea, însă, de un eșec. Autoritățile din Sănătate atribuie acest eșec inițiatorilor, care ar fi gandit prost acest proiect.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2