Date companie
 
 
 
 

Indicele ROBOR crește îngrijorător

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Septembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : credite, banci, dobanda, indice, robor
 

Veste proastă pentru persoanele care au credite în lei! Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, arată datele publicate de BNR. Creșterea indicelui ROBOR va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, momentul în care a atins nivelul de 1%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,69%, cel mai mare nivel atins, din octombrie 2015 încoace. Și acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile, atingând nivelul de 1,35% miercuri, iar joi de 1,57%.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Analiștii financiar-bancari consideră că majorarea semnificativă a dobânzilor în ultima perioadă este consecința faptului că statul se împrumută tot mai mult din piață, pentru a-și acoperi nevoia de finanțare, lăsând astfel băncile fără bani."

Evoluția dobânzilor pe piața monetară este, de obicei, corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Prin urmare, băncile se împrumută tot mai scump între ele, ceea ce majorează indicele ROBOR. Mai mult, Guvernul a colectat și dividendele în avans de la companii. Surprinzător, chiar în această perioadă delicată pentru mediul financiar-bancar, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu este în concediu de odihnă. El a lipsit, miercuri, de la audierea din Comisia economică din Senat, referitoare la situația băncilor și a IFN-urilor. În locul său s-a prezentat prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2