Date companie
 
 
 
 

Inițiativă legislativă pentru creșterea natalității

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Mai 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : natalitate, lege, bebelusi, initiativa, alaptare, san copii
 

Inițiativă legislativă pentru creșterea natalității, în România! Potrivit expunerii de motive, practica alăptării este considerată încă, deficitară în țara noastră. Potrivit estimărilor, doar 20 la sută dintre mame își alăptează copiii în primele șase luni de viață. Asta, deși, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani a copilului, pentru o bună dezvoltare fizică și psihică. Totodată, rata alăptării exclusive este și mai redusă, fiind estimată la mai puțin de 13 la sută, procent care ne situează pe ultimul loc în Europa. Următoarea țară în acest top negativ este Iralnda, cu 53 la sută. Spre deosebire de noi, în țările nordice, mamele își alăptează bebelușii exclusiv la sân, în primele șase luni de viață într-o proprție de peste 90 la sută. Efectul procentului scăzut din țara noastră se vede în scăderea dramatică a natalității. Inițiativa legislativă care are ca scop remedierea situației natalității are trei componente.

MIHAELA NIȚĂ, medic pediatru ”Prima dintre ele se referă la recunoașterea meseriei de consultant în lactație și la înființarea unei comisii naționale care să se ocupe de alăptare. A doua propunere legislativă se referă la maternitățile părietene ale copilului, așa zisele maternități ”bebe-friendly” și relansarea acestui proiect legislativ extrem de important pentru țara noastră, iar a treia lege se referă la băcnile de lapte. Suntem una dintre puținele țări din Ewuropa care nu are încă o bancă de lapte funcțiuonală.”

Renunțarea la alăptarea exclusiv la sân în România are legătură cu informarea și sprjinul acordat de personalul medical, precum și cu lipsa unor ghiduri clare și a unei autorități care să se ocupe de acest domeniu, se mai arată în expunerea de motive. Prin urmare, sintuația gravă în care se află țara noastră, în acest domeniu, face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a alăptării la sân a copiilor ca prioritate națională. Proiectul privind înființarea Comisiei Naționale de Alăptare are tocmai rolul de a încuraja, sprijini și promova alăptarea. Dacă proiectul va fi adoptat, Comisia Națională de Alăptare va funcționa în subordinea Ministerului Sănătății. Conform inițiatorilor proiectului de lege, înființarea unei astfel de comisii este recomandată de UNICEF și de Organizația Mondială a Sănătății. Printre țările în care funcționează astfel de comisii de alăptare se numără Germania, Statele Unite ale Americii, Canada și și Brazilia. Proiectul de lege a fost depus deja, la Parlamentul României, pentru dezbatere și vot.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2