Date companie
 
 
 
 

IPS Bartolomeu Anania a incetat din viata, la varsta de 89 de ani

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Februarie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, inmormantare, bartolomeu, anania
 

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române va oficia joi, de la ora 12, slujba de înmormântare a mitropolitului Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Bartolomeu Anania. Inaltul prelat va fi inhumat în cripta ierarhilor din altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Este orasul in care, luni seara, Bartolomeu Anania s-a ridicat in lumea celor drepti, la Clinica de Chirurgie, dupa o grea si indelungata suferinta. Trupul Inaltpreasfintitului a fost depus la Catedrală, unde credinciosii s-au adunat sa-i aduca un ultim omagiu.

AMBIANȚĂ: "Pãrintele nostru..."

VOX: "Din `97 ne cunoastem. Familia Lazãr regretã foarte mult dispariTia dânsului. si pentru credinciosii din Mitropolie si din toatã tara a scris Biblia, mã rog, adus-o la zi si sunt foarte emotionati."

VOX: "Un mare român si meritã ca sã îi aducem un omagiu."

VOX: "A spus lucrurile pe nume, le-a spus asa cum sunt, a fost foarte credincios, n-am cuvinte ca sã ma exprim."

VASILE SOMESANUL, episcop vicar de Cluj "Mitropolitul Bartolomeu a pãrãsit lumea aceasta si sigur cã ne pregãtim sã organizãm înmormântarea cu toatã cuviinta, potrivit dragostei si respectului pe care credinciosii nostri au avut-o la prea sfintitul."

Bartolomeu Anania, care peste mai putin de doua luni ar fi implinit 90 de ani, trebuia să fie operat pe cord la o clinică din Viena. Starea precară de sănătate și vârsta înaintată nu au permis, insa, interventia chirurgicală. In testamentul său, mitropolitul le-a lasat in grija urmasilor sa se ocupe de fundația pe care a înființat-o și care îi ajută pe tinerii de la teologie fără posibilități materiale să-și continue studiile. Bartolomeu Anania a vazut lumina zilei pe 18 martie 1921 in judetul Valcea. La 21 de ani, este condamnat la 6 luni de inchisoare, pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme. Iesit din temnita, studiaza, in paralel, Conservatorul si Medicina la Cluj. Apoi, este exmatriculat, pentru ca a condus greva anticomunista a studentilor. In 1958 primeste 25 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".Trece prin anchete grele la Jilava si Aiud. Abia in '64 este eliberat, iar Biserica il trimite in America, unde, timp de 10 ani, indeplineste diferite functii. Se intoarce acasa, iar in 2006, devine Mitropolit.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2