Ideea trecerii la ora de vară a apărut în secolul al XVIII-lea. Atunci, omul de știință Benjamin Franklin, care studia modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau, a avansat în mod satiric ideea că s-ar realiza o economie prin folosirea luminii de dimineață a soarelui. Mai apoi, în 1895, entomologul neozeelandezul George Vernon Hudson a susținut că ar fi nevoie de o trecere la ora de vară, pentru a avea mai multă lumină ca să studieze insectele. Introducerea orei de vară s-a născut, însă, ca o necesitate de război, în timpul primului război mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. Puterile Antantei, dar și alte țări, printre care Statele Unite ale Americii, au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917, decizie la care s-a aliniat și România. După încheierea războiului, multe state au revenit la timpul standard dinainte. Ora de vară a revenit, însă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tot pentru economisirea rezervelor energetice. După încheierea conflagrației mondiale, s-a revenit la timpul standard. În anii `70, statele membre ale Uniunii Europene au reintrodus sistemul orei de vară, cu scopul de a face economie de energie, în contextul crizei petrolului. În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, și a funcționat cu sincope, până în 1979, când a devenit permanentă. Sistemul actual de oră de vară este în vigoare, însă, din 1997. La ora actuală, ora de vară este valabilă, la ora actuală, în peste 70 de țări și afectează, anual, peste un miliard de oameni.
Ziua de 21 iunie va fi cea mai lungă din an. Sâmbătă, la ora 05:42, se va produce solstițiul de vară, marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de cincisprezece ore și treizeci și două de minute, iar cea a nopții va fi de...
Dacă, la închiderea urnelor, candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, și-a revendicat victoria și a anunțat că este președintele ales și că îl va pune pe Călin Georgescu la conducerea țării, după prezentarea datelor care arătau că, de fapt...
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, crede că fiecare român care se va duce la vot va face istorie. Aceste declarații au fost făcute la o întâlnire a oamenilor de afaceri. Președintele interimar s-a referit la actualul context politic, după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat, la Varșovia, Republica Polonă, la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern din cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. "Deciziile și măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Inițiativei celor Trei Mări, ci și viitorul Europei", a subliniat președintele interimar Ilie Bolojan la reuniunea economică.
Executivul a aprobat continuarea plafonării prețului energiei și gazelor. La energie, prelungirea schemei se face pentru trei luni iar la gaze se păstrează plafonarea încă un an.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019