Canicula revine în forță. litoralul este sub asediul vântului puternic, zone mai restrânse sunt lovite de ploi torențiale. Sunt, însă, în România, și locuri protejate de capriciile acestei veri, în care mercurul termometrului arată valori atractive, iar vântul se transformă în adiere. Stațiunile montane! Stâna de Vale din Masivul Vlădeasa, îi răsfață pe turiști cu 22 - 23 de grade Celsius și un peisaj de basm. Situata in inima Muntilor Apuseni, la 1100 de metri altitudine, cu luminisuri umbrite de cetina bradului si izoare limpezi ca lacrima, Stana de Vale este destinatia potrivită pentru cei care caută relaxarea în mijlocul naturii. Iubitorii traseelor montane au de ce sa fie multumiti. Stana de Vale este un important punct de plecare pentru 16 trasee bine marcate. Printre altele, se poate ajunge la Pestera Ursilor, celebra in lume pentru frumusetea interioara, dar și la Pastravaria Stana de Vale, Cetatile Ponorului si Cabana Padis. Renumele stațiunii in ceea ce priveste tratamentele curative, pentru odihna si recreerea turistilor, depaseste granitele tarii. Despre apele miraculoase de aici, oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic dat de presiunea atmosferica joasa si ionizarea crescuta a aerului s-a auzit in toata Europa. Statiunea are si locuri tainice, in care pescarii impatimiti pot da la undita cu spor, pe pe timp de vara. Turistii, cazati in statiune, se pot delecta si cu gratare in aer liber si focuri de tabara.
În această dimineață, Imnul Național a răsunat în munții Vlădeasa, la Stâna de Vale.
Incendiu violent în Munții Apuseni! Stația meteorologică și cabana de pe Vârful Vlădeasa au fost distruse de flăcări. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, nu au fost înregistrate victime.
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
Zeci de speologi din vechea gardă s-au întâlnit, sâmbătă, la Chișcău, în județul Bihor, la evenimentul ”Old Speo” organizat pentru celebrarea împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peșterii Urșilor și pentru a sărbători Ziua Europeană a Parcurilor Naționale.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019