Date companie
 
 
 
 

Legea pensiilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Iulie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : opozitie, putere, legea, pensiilor, recalculare, sistem, impact, pomana, electorala, promulgata, punct, iohannis, informatic, fifor, budai, contopist
 

Noua lege a pensiilor a fost promulgată! Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul de promulgare a legii privind sistemul public de pensii, după ce Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, textul reexaminat ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, dacă opoziția nu ar fi contestat noua lege a pensiilor la CCR, aceasta ar fi fost, deja, publicată în Monitorul Oficial și că, în acest fel, s-a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România. Budăi a precizat că vor fi demarate procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și că, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal va fi necesar.

COSMINA STOIAN, reporter ”Noua lege a pensiilor prevede creșterea treptată a punctului de pensie care se va aplica în etape, începând cu 1 septembrie anul acesta, și se va încheia în septembrie 2021. Astfel, la întâi septembrie, anul acesta, valoarea punctului de pensie va fi de 1.265 lei. În 2020 va fi de 1.775 lei, iar, până la întâi septembrie 2021, va ajunge la 1.875 lei.”

Legea prevede ca vârsta standard de pensionare să fie 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare, este de 35 de ani. Potrivit prevederilor noii legi, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați. Totodată, persoanele pensionate pe caz de invaliditate încadrate în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor. Potrivit calculelor care însoțesc documentul legislativ, se va înregistra un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, se va ajunge la un impact de 81,1 miliarde de lei. Noua lege a pensiilor este considerată nesustenabilă de liderii Opoziției, care susțin că Executivul a acordat, de fapt, o pomană electorală și că va avea mari probleme cu acoperirea majorărilor, în următorii ani. În replică, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, le-a transmis politicienilor din Opoziție, să nu mai sperie oamenii că vor crește cheltuielile cu noua lege a pensiilor și le cere să nu mai catalogheze actul normativ ”pomană electorală”. ”Sunteți prizonierii unei viziuni de conțopist”, le-a transmis Fifor, afirmând că, odată cu creșterea cheltuielilor pentru plata pensiilor, cresc și încasările la buget.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2