Date companie
 
 
 
 

Legea registrului național al infracțiunilor sexuale, promulgată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : infractiuni, certificat, sexuale, registrul
 

Este oficial! România va avea un registru național al infracțiunilor de natură sexuală. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite identificarea rapidă, a prădătorilor sexuali, prin intermediul ”Registrului național automatizat”. Reglementarea, adoptată, în 14 mai, de Parlament, are drept scop prevenirea și combate infracțiunile sexuale asupra unor persoane precum și asupra minorilor „ca un mijloc de cunoaștere și identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenții și infracțiuni”, arată obiectul legii. Noul act normativ completează și legea din 2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare. Registrul va fi gestionat de Ministerul de Interne și va conține datele persoanelor judecate și condamnate pentru infracțiuni de natură sexuală. Nu se înscriu în Registrului național automatizat persoanele care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.

TORA APETRII, reporter "Legea promulgată, astăzi, impune reguli noi privind angajarea în anumite domenii. Astfel, toate unitățile din sistemul de învățământ, sănătate și protecție socială, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt obligate să le ceară angajaților și colaboratorilor un certificat de integritate care să arate dacă persoane respective sunt sau nu înregistrate în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Un astfel de certificat se obține în aceleași condiții în care se eliberează certificatul de cazier judiciar. În certificatul de integritate comportamentală se înscriu toate datele existente în Registru cu privire la persoana în cauză, dacă este înscrisă, iar certificatul este valabil 6 luni de la data eliberării.”

Potrivit legii, persoanele înscrise în registru au obligația să comunice poliției, odată la cel mult trei luni, informații precum profesia, mijloacele de trai, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce școli sau spitale de copii frecventează. În plus, în cazul în care își schimbă locuința sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunțe Poliția în cel mult 3, respectiv 15 zile. Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Inspectoratul General al Poliției Române are sarcina de a face Registrul funcțional până la 1 ianuarie 2020, timp în care lipsa certificatului de integritate comportamentală va fi suplinită prin adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată este culpabilă de vreuna dintre infracțiunile prevăzute. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, în România sunt înregistrate cel puțin două cazuri de viol zilnic, un minor este abuzat sexual la fiecare 4 zile, iar situațiile de pornografie infantilă, pedofilie, incest, lipsire de libertate și trafic de persoane sunt la ordinea zilei. Totodată, rata de recidivă pentru persoanele condamnate în astfel de cazuri este de 70%. Legea promulgată de președintele Iohannis a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan și a beneficiat de susținerea a 110 deputați și senatori.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2