Date companie
 
 
 
 

Legislația privind amenajarea pârtiilor de schi, o problemă spinoasă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Noiembrie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, lege, harghita, intalnire, partii, dezvoltatori, nostra, silva, romontana
 

Numarul mic al "autostrăzilor zăpezii" un mare minus pentru turismul din România! Țara noastră a rămas codașa Europei la acest capitol care atrage sute de mii de turiști în alte țări de pe continent. În momentul de față, în România se poate schia pe o distanță de 160 de kilometri de pârtie. Dacă facem o comparație cu alte state din Uniunea Europeană, asta înseamnă că avem pârtii cât o stațiune din Austria sau Franța. Asta, deși condițiile din țara noastră ar permite amenajarea unor pârtii care să ne pună pe picior de egalitate cu cele două țări date ca exemplu. Situația trezește îngrijorare și determină societatea civilă să reacționeze. La apelul organizațiilor Nostra Silva și Romontana au răspuns mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și autorități locale și centrale. Toti au participat la întâlnirea de lucru organizată în stațiunea Băile Homorod din județul Harghita. La masa rotundă au fost puse în discuție principalele probleme legislative ce afectează atât dezvoltatorii, cât și iubitorii sporturilor de iarna. Subiectul care a stârnit cele mai multe reacții a fost cel al legislației.

ISTVAN TOKE, Asociația Nostra Silva "Este foarte greu să faci schi fără să ai pârtii de schi! Este absolut normal, la ora actuală, că cei mai mulți români merg să schieze în Austria, Elveția, Italia sau Franța și, în acest timp, potențialul care există în Munții României nu este utilizat. Problema este că, în România, zonele în care există munții se află în zona forestieră. În aceste condiții, vrând-nevrând, trebuie să treacă prin fondul forestier. Scoaterea din fondul forestier este o problemă destul de spinoasă, complicată și dificilă, nu numai prin prisma sumelor de bani ce trebuie plătite pentru scoatere, ci și prin prisma faptului că există o abordare foarte negativă vis-a-vis de scoaterea din proprietate și defrișări. Scoaterile nu înseamnă că se distruge pădurea și suprafața lor, pentru că, la momentul actual, dezvoltatorul e obligat să compenseze cu alte suprafețe de pădure."

PETRE POPA, dezvoltator pârtii de schii "Din punct de vedere al domeniului schiabil, la nivel național, potențialul de dezvoltare este foarte mare. Din păcate, suntem rămași în urmă nu numai față de Occident, ci și față de țările vecine concurente. Se poate face mult mai mult în acest domeniu. Depinde doar de noi să ne dezvoltăm țara."

Blocajele pe care le întâmpină operatorii economici din domeniu sunt greu explicabile printr-un raționament simplu.

GHEORGHE FÂRLAN, președintele Obștii “Banca Gilortul Novaci” "Am văzut cu ochii noștrii că nu se dorește acest lucru, pentru faptul că am împiedica dezvoltarea turismului, adică profiturile să nu mai vină din alte zone din țară, ci să rămână acolo unde sunt, spre exemplu în zona Valea Prahovei."

Pentru exemplificare, în stațiunea Risoul din Franța sunt 180 de kilometri de pârtii și funcționează 116 tunuri de zăpadă și 50 de aparate de instalații de transport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les Trois Valles, însumează circa 600 de kilometri de pârtii. În Austria, landul Salzburg are 22 de regiuni de schi cu 1.700 kilometri de pârtii. În cei 22.000 de kilometri de pârtie din cele peste 800 de stațiuni montane s-au investit sute de milioane de euro. Austriecii au pariat pe piste nocturne, instalații de transport pe cablu, zăpadă artifi­cială școli atestate de schi, dar și unități de cazare pentru turiști, dotate cu centre spa.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2