Date companie
 
 
 
 

Liderii europeni au semnat Declarația de la Sibiu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Mai 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sibiu, summit
 

Sibiul a fost astăzi locul de întâlnire al celor mai puternici politicieni din Europa! În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, astăzi, 9 mai de ziua Europei, a avut loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de Guvern din Uniunea Europeană. La eveniment au fost prezenți 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană printre care cancelarul german Angela Merkel, premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Franței, Emmanuel Macron, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, aproximativ 900 de jurnaliști și 100 de traducători. Summit-ul a fost găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, iar Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. De asemenea, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani au fost prezenți. Liderii europeni reuniți la Sibiu au discutat Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetățenilor și a libertăților, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european și intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial. Cei 27 de membri ai UE au semnat declarația comună. Cu această ocazie, liderii europeni au avut un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.

KLAUS IOHANNIS, președintele României

"Vrem să transmitem optimism, un sentiment bun pt viitorul UE.(...) Vedeți că rolul important al României se vede aici, în centrul României, în Sibiu, se discută viitorul UE. Este o zi mare pentru România și pentru români, fiindcă astăzi de Ziua Europei, Europa vine la noi, în România. România contează, românii contează."

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat, în declarația făcută în momentul sosirii la summitul Uniunii Europene de la Sibiu, pentru unitate la nivel european, subliniind că este necesară o dezbatere despre viitorul Europei.

ANGELA MERKEL, cancelar Germania

"Mă bucur să fiu în Sibiu, vreau să le mulțumesc celor care au organizat acest summit. Este un simbol faptul că în timpul Președinției Române, ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei, în momentul în care a făcut Rober Schuman declarația. După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniunii Europene ne întâlnim aici. Vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene și chiar dacă avem opinii diferite, o să căutăm numitorul comun. Vrem să luăm măsuri pentru a menține securitatea, bunăstarea dar și să păstrăm valorile europene și să le promovăm în afara Uniunii Europene."

Emmanuel Macron a vorbit la începutul summitului despre nevoia de mobilizare pentru evoluția Europei, pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru securitatea cetățenilor europeni.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței

"Sunt foarte bucuros că ne regăsim azi, de Ziua Europei, la Sibiu. Azi trebuie să vorbim despre Europa, despre viitor și despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile, în funcție de fiecare țară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetățeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătățim sau să distrugem Europa prin pozițiile naționaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani."

Președintele francez a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei. Emmanuel Macron a transmis că termenul limită pentru reducerea emisiilor de carbon la zero este anul 2050. De asemenea, președintele francez a reiterat nevoia de investire în Inteligența Artificială și în proiecte pentru siguranța cetățenilor.

Întrebat de jurnaliști despre situația României, premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara noastră va fi pregătită de admiterea în spațiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept și democrației. Declarația de la Sibiu este un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Pregătiri pentru summit ( 8 Mai 2019 )

  Pregătiri intense pentru Summit-ul european de la Sibiu! Mâine, orașul va fi gazda întâlnirii liderilor tututor statelor membre ale Uniunii Europene. 

 • Rezervația Șuvara Sașilor, intactă ( 16 Aprilie 2019 )

  Rezervația Șuvara Sașilor de la Tălmaciu, la locul ei! Informațiile apărute în massmedia, privind distrugerea rezervației de către persoane necunoscute care ar fi intrat cu plugul în aria protejată prin lege sunt dezmințite...

 • Sibiul, printre orașele cool aflate pe lista destinațiilor turistice din toată lumea ( 10 Februarie 2019 )

  Este perioada în care iubitorii excursiilor în locuri inedite de pe glob caută să-și stabilească destinația pentru vacanțele de anul acesta. O astfe de destinație ar putea fi Sibiul, orașul românesc aflat în topul celor mai cool destinații...

 • Mesajul de Crăciun al președintelui Klaus Iohannis ( 25 Decembrie 2018 )

  Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen au participat la slujba de Crăciun de la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu. Înainte de a intra în lăcașul de cult șeful statului a transmis urări de bine tituror românilor.

 • Boala oii nebune decimează turmele de mioare din România ( 1 Noiembrie 2018 )

  Zootehnia românească primește o nouă lovitură! În plin dezastru provocat de pesta porcină africană, "scrapia" sau "boala oii nebune" face ravagii printre ovine! Până acum, au fost confirmate focare în 5 localități din județul Sibiu...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2