Date companie
 
 
 
 

Locomotivele de epocă, de la Sibiu, în centrul unui mare scandal privind vânzarea lor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Februarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : scandal, locomotive, muzeul, sibiu, firma, insolventa, epoca, patrimoniu, bruckenthal, depoul
 

Scandal imens, privind locomotivele de epocă de la Sibiu! Directorul Muzeului Brukenthal susține că 7, dintre cele 40 de locomotive aflate în patrimoniul național, ar fi fost vândute la prețuri de nimic, unor firme private. Deși depoul din Sibiu era cuprins într-un proiect, care presupunea construirea unor hale în care să fie expuse locomotivele, acum nu se știe dacă planul va mai fi pus în aplicare.

AMBIANȚĂ "Vã dați seama, că aici e gândire, în tot ce-am fãcut, nu? Uite, vezi, din interior, structurile în mare, cum se realizeazã."

Când CFR a fost privatizat, locomotivele au ajuns la o firmă din Brașov. Aceasta a intrat în insolvență și a cerut ministerului Culturii sume cuprinse între 30.000 și 70.000 de euro, pentru fiecare locomotivă. Pentru că prețul solicitat era prea mare, locomotivele au fost scoase la licitație și vândute către alte firme, chiar cu 3.000 de euro bucata.

SABIN LUCA, director, Muzeul Brukenthal Sibiu "Aceste locomotive, cu pași mărunți, dispar. Chiar dacă sunt clasate, chiar dacă ar trebui sã fie, în consecință, urmărite și păzite."

TIBERIU CROITORU, lider de sindicat, C.F.R. Călători "Noi nu putem hotãrî locomotivele care se vând, cui se vând, pe ce bani se vând și nici, la fel, nu știm unde se duc. -Și cine hotãrãște asta? -Bineînțeles, cei de sus, de la Minister, secția Muzeu, care le au în patrimoniu."

Cazul a fost preluat și de ofițerii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, din cadrul Serviciului Investigații Criminale.

ANCA BLOANCA, purtător de cuvânt, I.P.J. Sibiu "În prezent se efectueazã cercetãri asupra legalitãții contractului de vânzare-cumpãrare."

In muzeul de la Sibiu se mai află în prezent doar 18 locomotive de epocă. Celelalte 22 sunt la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sighișoara sau Sinaia. Una dintre locomotive a fost cumpărată de Primăria Zlatna, de la un lichidator judiciar al unei firme din Brașov, cu aproximativ 4.000 de euro, deși fusese evaluatã la 65.000 de euro.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2