Date companie
 
 
 
 

"Mânjitul cu funingine", ultimul obicei din șirul sărbătorilor de iarnă din Sibiu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Ianuarie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : iarna, sibiu, sarbatori, obiceiuri, traditii, manjitul, funingine
 

Șirul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă din județul Sibiu s-a încheiat cu mânjitul cu funingine! Datina presupune ca feciorii din satul Cârța să se împartă în două tabere- "urșii" și "burduhoșii"- și să colinde peste tot, pentru a-i mânji pe cei care le ies în cale. Tradiția spune că oamenii acoperiți din cap pană-n picioare cu crema neagră făcută din funingine vor avea noroc tot anul.

VOX "În fiecare an umblam prin tot satul, murdarim toata lumea. La sfârsit, dupa ce terminam toata lumea megem la primar, la primarita cetei, dupa la popa din sat.”

Fiecare personaj este îmbrăcat în funii făcute din paie sau e deghizat cu ajutorul unor zdrențe. Pe mâini, colindatorii au negreală, cu care-i mânjesc pe sateni ca să alunge duhurile rele.

AMBIANȚĂ "-Facem un urs. -Si cum îl faceti? -Din fân. Înainte era din in, dar acum s-a schimbat-din fân. -Care e semnificatia? -Sa alunge spiritele rele."

VOX "-Vad ca esti murdara toata pe fata, cum e? -Un pic mirosul nu e placut, dar e ok. Este foarte frumos obiceiul."

Seara târziu, dupa ce au terminat de colindat, tinerii se adună în jurul unui foc, în care aruncă de pe ei costumele de paie. Astfel, localnicii vor intra în noul an purificati.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Depresia, de sărbători ( 3 Ianuarie 2020 )

  În mini-vacanța de iarnă depresia se accentuează mai mult în rândul oamenilor! Pentru cele mai multe dintre persoane, Sărbatorile de Iarnă înseamnă petrecerea unor momente plăcute împreuna cu prietenii sau familia.

 • Spectacol de dimensiuni impresionante, în Bucovina ( 29 Decembrie 2019 )

  Obiceiurile de iarnă, transmise din străbuni, rămân un reper al identității naționale. În Bucovina, tradițiile reprezintă în continuare o ancoră pentru toți cei care an de an își amintesc de ceea ce ne unește cu adevărat. Suceava a găzduit un spectacol de dimensiuni impresionante: peste 1.500 de urători din întreg județul i-au bucurat pe localnici și turiști timp de aproape 10 ore. Oamenii au urmărit cu entuziasm parada organizată cu ocazia sărbătorilor, transmisă în direct de colegii noștri de la Favorit TV.

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 • Tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun ( 25 Decembrie 2019 )

  Creștinii prăznuiesc, astăzi, Nașterea Domnului Iisus Hristos, sărbătoare plină de semnificații. Crăciunul este celebrat de creștinii din toată lumea, de mai bine de două mii de ani,  ca dată a nașterii lui Iisus, dar a devenit...

 • Sărbători magice, la Național TV ( 24 Decembrie 2019 )

  Noi detalii privind sărbătorile de poveste, la Național TV! Zeci de artiști renumiți vor cânta pentru dumneavoastră, de Crăciun și de Anul Nou. Muzica ușoară și cea populară, dar și cântecele de petrecere, vor aduce veselia și distracția...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2