Date companie
 
 
 
 

"Mânjitul cu funingine", ultimul obicei din șirul sărbătorilor de iarnă din Sibiu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Ianuarie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : iarna, sibiu, sarbatori, obiceiuri, traditii, manjitul, funingine
 

Șirul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă din județul Sibiu s-a încheiat cu mânjitul cu funingine! Datina presupune ca feciorii din satul Cârța să se împartă în două tabere- "urșii" și "burduhoșii"- și să colinde peste tot, pentru a-i mânji pe cei care le ies în cale. Tradiția spune că oamenii acoperiți din cap pană-n picioare cu crema neagră făcută din funingine vor avea noroc tot anul.

VOX "În fiecare an umblam prin tot satul, murdarim toata lumea. La sfârsit, dupa ce terminam toata lumea megem la primar, la primarita cetei, dupa la popa din sat.”

Fiecare personaj este îmbrăcat în funii făcute din paie sau e deghizat cu ajutorul unor zdrențe. Pe mâini, colindatorii au negreală, cu care-i mânjesc pe sateni ca să alunge duhurile rele.

AMBIANȚĂ "-Facem un urs. -Si cum îl faceti? -Din fân. Înainte era din in, dar acum s-a schimbat-din fân. -Care e semnificatia? -Sa alunge spiritele rele."

VOX "-Vad ca esti murdara toata pe fata, cum e? -Un pic mirosul nu e placut, dar e ok. Este foarte frumos obiceiul."

Seara târziu, dupa ce au terminat de colindat, tinerii se adună în jurul unui foc, în care aruncă de pe ei costumele de paie. Astfel, localnicii vor intra în noul an purificati.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Măsuri drastice, anunțate în prima ședință oficială a noului Guvern ( 6 Noiembrie 2019 )

  În sfârșit, a avut loc prima ședință oficială condusă de noul premier, Ludovic Orban. La reuniune a participat și președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că prezența sa la Palatul Victoria...

 • Organele prelevate de la actrița Ema Vețean salvează cinci vieți ( 29 Octombrie 2019 )

  Familia a donat organele actriței Ema Vețean, de la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, care și-a pierdut viața într-un tragic accident rutier. Familia actrițe a acceptat prelevarea de organe, dăruind, astfel, viață...

 • Poliția anunță ca a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii ( 27 Octombrie 2019 )

  Iarna și-a făcut deja simțită prezența în unele părți ale țării! Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Conducătorii auto ale căror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de până la 2.900 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare. Potrivit Poliției Române, este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.

 • Trecerea la ora de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică ( 23 Octombrie 2019 )

  Ceasurile se dau înapoi în acest weekend! Noaptaa de 26 spre 27 octombrie va fi, practic, cea mai lungă a anului, pentru că ora 4.00 va deveni ora 3.00. În ciuda faptului că la nivel european s-a decis renunțarea la schimbarea orei...

 • Telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat de Uniunea Europeană ( 16 Octombrie 2019 )

  Un nou produs românesc este înregistrat la Uniunea Europeană! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat decizia de înregistrare în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu”.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2