Date companie
 
 
 
 

Maramuresenii petrec de Lasata Secului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Noiembrie 2010
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : maramureseni, Vadu, lasata, secului, izei, postul, craciunului
 

Maramureșenii se pregătesc să intre în postul Crăciunului. Pentru că în următoarele săptămâni vor uita de carne, branza si altele asemenea, oamenii au dat o ultimă petrecere, de Lăsata Secului, cu preparate tradiționale. Femeile din Vadu Izei s-au întrecut pregătind bucate care îți lăsau gura apă.

AMBIANTA "Aici am pregãtit coastele si cârnatii. Haideti, sã vedeti ce bine miroase. Dacã ati simti mirosul? Vai de mine, asa ceva mai rar gãsiti!"

AMBIANTA "Haideti, mã, cã se rãcesc sarmalele! si cârnati am pus. Sara bunã, bã!"

AMBIANTA "Ioi, Dumnezeu mi-o dat minunea asta! Toatã ziua am asteptat-o, toatã ziua, în pãdure, m-am gândit numai la ea. Ioii"

GHEORGHE FILIMON gazdã "Se adunã feciorii la case, fetele fac niste sarmale, coaste, cârnati, e lãsarea. Se terminã, intrãm în postul Crãciunului si ei se adunã. Pot sã bea horincã, pot sã mãnânce sarmale, si chefuiesc, si joacã, si de-a cele circuri ce fac."

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și durează 40 de zile.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Târgul de la Vama Sării, la a 50-a ediție ( 3 Iunie 2018 )

  Târgul de la Vama Sării, la a 50-a ediție! Sute de localnici, dar și turiști din țară și străinătate iubitori de tradiții bihorene, s-au adunat, în acest sfârșit de săptămână, la Vadu Crișului, din munții Pădurea Craiului.

 • Trupul băiatului dispărut în apa mării, la Vadu, a fost găsit de scafandrii ( 30 Iulie 2017 )

  O nouă tragedie pe litoral! Trupul băiatului de 15 ani dispărut în mare, sâmbătă după-amiază, în zona Vadu, a fost descoperit de scafandri, după aproape 24 de ore de căutări. Copilul se scălda...

 • Conform tradiției, gorjenii au jucat sârba, înainte de intrarea în postul Paștelui ( 18 Martie 2013 )

  Gorjenii au sărbătorit toată noaptea de duminică, în stradă, cu sârbe și hore. Ca în fiecare an, la începutul postului Paștelui, localnicii din Târgu Jiu fac focuri și aprind opaițe pentru alungarea dușmanilor și a rãului din jurul gospodãriilor, dar și ca să atragă prosperitatea. Gorjenii vor mai avea parte de o petrecere cu ocazia Bunei Vestiri de sãptãmâna viitoare. Si bãnãțenii au marcat intrarea in Postul Paștelui cu tradiții străvechi.

 • O plăcintă cu brânză, de 7 metri lungime, preparată la "Târgul de brânzeturi" din Piața Pipera ( 17 Martie 2013 )

  Record la plăcintă, în ultima zi în care se mai poate mânca "de dulce"! Bucătarii veniți tocmai din Moldova, la "Târgul de brânzeturi" organizat în Piața Pipera, din București, au marcat original intrarea în postul Paștelui. Ei au preparat o plăcintă cu brânză și stafide, de șapte metri lungime. După ce au copt plăcinta, bucătarii s-au apucat să o împartă pofticioșilor care au așteptat, răbdători, momentul înfruptării.

 • Romanii au sarbatorit Lasata Secului, inainte de intrarea in post ( 7 Martie 2011 )

  Înainte de intrarea în Postul Pastelui, în multe localități din țară oamenii au marcat Lăsata Secului. Gorjenii au aprins focuri menite să alunge spiritele rele ale iernii si au petrecut cu vin si mâncare de dulce, de care nu vor mai avea voie să se atingã timp de 40 de zile. Potrivit traditiei, focurile aprinse la porti au menirea de a alunga spiritele rele ale iernii.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2