Master Planul General de Transport este aproape finalizat. Rețeaua transeuropeană este prioritară. Acesta a fost mesajul comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, după ce a avut o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus. O precondiție pentru accesarea fondurilor UE pentru marile proiecte de transport în perioada 2014-2020, o reprezintă ducerea la bun sfârșit a Master Planului General de Transport.
CORINA CREȚU, comisarul european pentru Politici Regionale: ”Este o condiție normală, înainte de a porni la drum, să avem o hartă și să știm traseele pe care mergem. Acest Master Plan nu se referă doar la următorii 7 ani, ci la dezvoltarea României pentru următorii 15 - 20 de ani.”
Pentru realizarea acestui Master Plan, Comisia Europeană va contribui cu 6 miliarde până în 2020. Și guvernul a alocat mai mult de 7 miliarde.
IOAN RUS, ministrul Transporturilor: ”Am aprobat în Guvern o contribuție fiscală suplimentară de 7 miliarde de euro, astfel încât să putem genera un număr cât mai aproape de proiecte încă din acest an, bazându-ne pe o structură financiară de 25% bani europeni, 15% cofinanțare de la bugetul statului - până la 20%, diferența până la 100% fiind asigurată de credite BEI-BERD. (...) Acest lucru va permite ca România să fie un mare șantier încă din acest an pe toate tipurile de transport."
Documentul va fi prezentat în zilele următoare Comisiei Europene pentru stabilirea criteriilor după care proiectele vor fi sortate în ordinea priorității. Master Plan-ul de transport prevede construcția a 1.300 kilometri de autostradă, 1.825 kilometri de drumuri expres, peste 2 mii 800 de km de drumuri TransRegio si reabilitarea a mii de km de cale ferată.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019