Date companie
 
 
 
 

Măsuri speciale de prevenire a violențelor, la bătaia cu bâte de la Ruginoasa

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Decembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bataie, jandarmi, masuri, victime, ruginoasa, traditia, violente, cete, bate, feciori, ciomageala
 

Măsuri speciale, la Ruginoasa! Tradiția respectată an de an, pe 31 decembrie, în localitatea ieșeanã Ruginoasa, mobilizează autoritățile, după ce, în anii trecuți, bătaia cu bâte dintre flăcăi s-a lăsat cu victime. Pentru luni, 31 decembrie, 200 de jandarmi au fost dislocați în zonă, ca să prevină ca ciomăgeala dintre cele două cete de feciori să degenereze în alte violențe.

COSTEL GÂTLAN, șef adjunct, I.P.J. Iași "Sfatul nostru este sã fie cât mai civilizați și cât mai calmi. Iau mãsuri pentru asigurarea ordinii și liniștii publice în localitatea Ruginoasa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cu efective sporite."

Anul trecut, tradiționala bãtaie a dus la rãnirea gravã a patru persoane. Mai mult, un băiat de 17 ani a ajuns în comã la spital. Unii sãtenii spun cã se așteaptă ca ciomăgeala de anul acesta să fie și mai violentã.

VOX "Vor fi mai rãi anul ãsta. Care pe care, nu se știe. Jandarmii și poliția îi incitã pe bãieții care se mascheazã. Ei se întâlnesc, se bat și gata. Jandarmii îi ațâțã. Cât n-au fost jandarmii, a fost treaba mai bunã."

Nu toatã lumea este, însă, de acord cu o astfel de pãrere.

VOX "Pentru cã sunt și cadru didactic, nu sunt de acord pentru cã bãtãlia asta de dimineațã are influențã și asupra copiilor, negativă. Copiii de la școalã simuleazã aceastã bãtaie."

Deși lupta este violentã, tinerii nu vor sã renunțe la tradiție.

VOX "Ai vrea sã se mai continue cu lupta? Normal, trebuie sã se continue! Așa e din moși-strãmoși!"

Bătaia cu bâte dintre cetele de feciori din Ruginoasa are drept scop alungarea spiritelor rele. Potrivit tradiției, flăcăii din tabãra învingãtoare au dreptul sã-și aleagã fetele cele mai frumoase din sat, pentru însurãtoare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2