Dezastrul fondurilor europene lovește în micii întreprinzători. Antreprenorii spun că, de șase luni, nu au primit finanțările din cadrul POSDRU pentru resurse umane, în valoare de peste 200 de milioane de euro. Asta în condițiile în care finanțarea proprie a proiectelor în desfășurare era asigurată din bani împrumutați de la bănci, pentru întreprinzătorii și-au pus gaj casele. Oamenii spun că Guvernul este vinovat de această situație, din cauză că a blocat linia de finanțare. Prin urmare, Consiliul National al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cere guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență, în scopul ieșirii din impas.
ION GLISCA, vicepresedinte, C.N.I.P.M.M.R. "Suntem aici pentru a sublinia problemele financiare deosebit de mari, dezamagirea pe care o avem, pentru că reprezentanții statului nu si-au onorat obligatiile, iar cererile noastre de rambursare intarzie 4, 5 sau 6 luni."
OVIDIU NICOLESCU, presedinte, C.N.I.P.M.M.R. "Statul nu si-a onorat obligatiile si, dupa ce ca nu le-a onorat, mai si penalizeaza, pentru ca nu au primit de la stat. Și, atunci, cerem o ordonanță care sa prevadă stoparea acestei situatii, sa nu se mai aplice penalizari la datoriile existente."
Pe lângă faptul că statul român nu a reușit să atragă decât aproximativ 9% din fondurile europene, adică din 19,6 miliarde de euro împrumutați de la FMI, cu un "apogeu" în luna august de numai 3,8 milioane de euro absorbiți, acum, același stat, ar putea fi obligat să plătească, de la buget, despăgubiri către întreprinzătorii care au accesat finanțări POSDRU, dar n-au primit bani. Valoarea totală a proiectzelor incluse în acest program, depășește 3,5 miliarde de euro. Premierul Victor Ponta a solicitat, miercuri, ministerelor care au competențe în gestionarea fondurilor europene, să continue eforturile pentru corectarea problemelor din domeniu, fără să specifice concret măsurile pentru salvarea antreprenorilor aflați în într-o situație disperată.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
13 percheziții, joi, în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, la membrii unei grupări suspectate că a provocat, în Marea Britanie, un prejudiciu de peste un milion de lire sterline! Suspecții ar fi creat conturi frauduloase, într-o aplicație a Guvernului Marii Britanii.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019