Date companie
 
 
 
 

Minerii care protestează la Paroșeni și Uricani, afectați de șederea în subteran

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Octombrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : protest, sindicat, revendicari, mineri, valea, jiului, uricani, costin, paroseni
 

Protestul minerilor din Valea Jiului continuă! 100 de mineri de la exploatările Paroșeni și Uricani s-au blocat de luni, în subteran, nemulțumiți de faptul că nu știu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise. Oamenii sunt disperați, pentru că 300 de angajați ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de concediere.

BIANCA ROTARU, reporter "Protestatarii solicită prelungirea Ordonanței 36, care le garanta plăți compensatorii și vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în acest interval de timp, precum și angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă."

Minerii sunt obosiți, iar starea lor de sănătate este afectată de faptul că se află în subteran de atâtea zile. Unul dintre protestatari a fost transportat la spitalul din Vulcan pentru îngrijiri medicale. Minele Paroșeni și Uricani au intrat, de la sfârșitul lunii decembrie 2017, în program de închidere și ecologizare, aici efectuându-se lucrări de punere în siguranță a zăcămintelor de cărbune și de drenaj al apei din galerii.

prin telefon: DUMITRU COSTIN, președinte, Blocul Național Sindical ”Se lucrează în minele de huilă din România cu tehnologie din anii '60. Oamenii dezbrăcați până la brâu, în chiloți, pe 35 de grade temperatura în subteran, niște condiții improprii, cu risc de explozii și accidente ori viața pusă în pericol, cu silicoză, cu boli. De asta, munca acolo trebuie oprită, în subteran. România trebuie să treacă la producția de energie din alte surse, spre exemplu pe gaz."

Reprezentanții sindicaliștilor au solicitat sprijin pentru organizarea unei întâlniri cât mai rapide cu premierul desemnat. Ei au declarat că, în cazul în care nu vor reuși până luni, singura speranță rămâne ca noul Guvern să treacă în Parlament.

prin telefon: DUMITRU COSTIN, președinte, Blocul Național Sindical "Ce pot să spun eu este ca noi, la nivelul BNS, avem de șase ani gata, atenție, de șase ani gata, o alternativă pentru Valea Jiului. E un dosar complet, pe baza unei analize. Noi am identificat și domeniile unde se pot crea noi locuri de muncă în județul Hunedoara, unde ai putea să anagajezi mii de oameni, nu doar pe cei din Valea Jiului."

Reprezentanții Administrației Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului și reprezentanții sindicali au discutat cu protestatarii, însă minerii solicită garanții din partea ministerului de resort că solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.


Minerii care protestează la Paroșeni și Uricani, afectați de șederea în subteran

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2