Date companie
 
 
 
 

Ministerul Agriculturii îi sprijină pe producătorii de legume și fructe din România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Noiembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, depozite, piata, legume, ministerul, producatori, Polonia, agriculturii, sprijin, fructe, sortare, ambalare
 

În România, doar jumãtate din cantitățile de legume și fructe aflate pe rafturile marilor magazine sunt de producție autohtonă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vrea ca ponderea produselor românești sã ajungã în urmãtorii doi-trei ani pânã aproape de 90%, nivel similar cu cel al pieței din Polonia.

DANIEL CONSTANTIN, ministrul Agriculturii "In medie, 50% din legumele si fructele care se comercializeaza sunt din România. Ne uitam la tări ca Polonia, unde procentul cred că a ajuns undeva la 90%. Cred ca există cel putin același potential și in România."

VOX "Mă uit când cumpăr și, unde văd România, de acolo iau. Morcovul turcesc mă deranja, nu ca nu e bun, dar avem și noi pământ, creștem și noi."

Însă, pentru ca visul să devinã realitate, este nevoie ca micii producãtori sã se asocieze și sã investeascã în depozite și în unitãți de sortare și ambalare. Statul român se angajează să-i sprijine, în acest scop.

DANIEL CONSTANTIN, ministrul Agriculturii "Din aceasta lună, producătorii agricoli vor avea la dispoziție 80 de milioane de euro, pentru crearea unor platforme, depozite, în care fructele să fie condiționate, etichetate, ambalate, cu alte cuvinte, să fie pregatite pentru piață."

Din cauza secetei, recolta de legume din acest an a fost cu peste 20% mai micã fațã de cea de anul trecut, dar li livezile au suferit.

JENI DUMBRAVÃ, președinte asociație legumicultori "Noi producem rădăcinoase, morcovi, pătrunjel, păstârnac, salată. Producția este mulțumitoare, dar putea fi și mai bună. Din cauza secetei, au fost mari probleme."

MIHAI LAZAR, inginer horticol "Noi am beneficiat de un lac de acumulare în zonă și, totuși, am avut o scădere a producției cu 30-40%."

Dacã vrem sã mâncãm fructe și legume din producție internã din belșug, tot anul, mai avem nevoie de cel puțin 20 de mii de hectare de sere și solarii. Asta pentru ca producția fermierilor români sã nu mai fie afectate de secetă sau de ploi excesive.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2