Date companie
 
 
 
 

Ministerul Sanatatii vrea sa reduca pretul de decontare la medicamente

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Iulie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : farmacii, medicamente, pret, ministerul, sanatatii, pacienti, decontare, asociatii
 

Ministerul Sãnãtãtii vrea ca preturile de decontare la toate medicamentele de care bolnavii beneficiazã gratuit sã fie mai mici cu 15%, începând cu 1 august. Și sumele decontate distribuitorilor vor scădea de la 14 la 8%, iar adaosul în farmacii se va reduce de la 24 la 15%. Noul mod de decontare va atrage o economie de 66 de milioane de euro. Producătorii susțin însă că nu-i vorba de nicio economie și că, în final, tot pacientii vor suferi. În plus, efectele economice pot fi dramatice. Asociatiile de pacienti avertizeazã cã vor dispãrea medicamente vitale. Pentru a evita un colaps, Asociatia Românã a Producãtorilor Internationali de Medicamente propune autoritãtilor un pachet de solutii.

CRISTIAN LUTAN, director, A.R.P.I.M "Aceste mãsuri, cumulat cu reducerea preþurilor si noua taxã clawback aprobatã de Guvern, riscã sã creascã riscul de sustenabilitate financiarã pentru companii, fapt care bineînteles cã afecteazã pacientii din România."

RÃZVAN POPESCU, reprezentant, A.D.M.R. "În ultimii doi ani am avut primele falimente semnificative de distribuitori. Doi dintre primii zece distribuitori importanti au falimentat, iar sute de farmacii sunt în faliment. Estimarea noastrã este cã pierderile pentru sistem se situazã la 200.000.000 de euro si e clar cã începem sã atingem punctul de suportabilitate."

CRISTIAN LUTAN, director, A.R.P.I.M "Noi propunem un pachet de mãsuri care sã aducã sustenabilitate pe termen lung sistemului farmaceutic. Acest pachet constã dintr-o taxã clawback proportionalã, o taxã progresivã care sã fie un instrument de control real al cresterii bugetare, constã dintr-o contributie de 10% pe care producãtorii doresc sã o dea dupã decontare."

Pe lista de decontare a Ministerului Sãnãtãtii sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului pentru boli cronice.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2