Date companie
 
 
 
 

Mortalitatea infantilă din România, dubla față de media U.E.

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : raport, rata, copiii, salvati, infantila, mortalitate
 

Un fenomen îngrijorător marchează harta demografică a României! Rata mortalității infantile rămâne, în țara noastră, de două ori mai mare față de rata medie a Uniunii Europene! Din păcate, copiii mor înainte de a împlini vârsta de un an din cauze prevenibile sau tratabile. Problema este în sistemul medical, care nu este suficient pregătit pentru a-i salva, se arată într-un raport al organizației Salvați Copiii România. Sunt județe în care rata mortalității infantile este dublul mediei pe țară și chiar aproape triplă față de București și orașele mari. Se remarcă o diferență dramatică între județele mai sărace și județele cu un grad mai ridicat de dezvoltare, care au și un sistem sanitar mai bine dotat. Potrivit raportului organizației Salvații Copii, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași cu 12,5 la mie. Pe aceeași listă neagră se află și Caraș-Severin, Sălaj și Vrancea. În total, sunt 23 de județe care depășesc media pe țară, în ceea ce privește mortalitatea infantilă. La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii.

ANA IACUB, reporter ”România se confruntă cu incapacitatea de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Ultimul proiect național de dotare datează din 2007, adică de mai bine de zece ani. De-a lungul timpului, aparatura fie s-a stricat, fie s-a uzat tehnic și moral.”

Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii. Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut, însă, semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990, la 1.386 în 2016.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2