Date companie
 
 
 
 

Moțiunea de cenzură a fost aprobată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Octombrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, motiune, Klaus Iohannis
 

Guvernul Dăncilă a căzut! Moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție a fost adoptată de către Parlament cu 238 de voturi 'pentru'.

AMBIANTA

Imediat după anunțul rezultatului moțiunii, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că a convocat Biroul Politic Național pentru a stabili strategia pentru formarea unui nou Guvern.

LUDOVIC ORBAN, președinte PNL

"Mâine, la ora 9.00, am convocat Biroul Politic Național pentru a stabili strategia, pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul, în cadrul consultărilor la Cotroceni și de asemenea mandatul cu care ne vom duce la președintele României. Salut tăria tuturor parlamentarilor care au votat moțiunea de cenzură. Chiar dacă românii și-au dorit în proporziție de 90% să cadă acest guvern, țin să le transmit respectul meu parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică și pentru faptul că am reușit în sfârșit PSD să facă rău României. (...) Faza 1, primul pas s-a încheiat. Sunt convins că fiecare formațiune politică va decide în forurile statutare care va fi mandatul la consultărilor cu președintele României. Declarațiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care vom merge la Cotroceni le vom da numai după BPN de mâine."

Și liderul USR, Dan Barna a declarat, după ce moțiunea de cenzură a trecut, că privește spre viitor, și că soluția sunt alegerile anticipate. El a adăugat că nu a votat împotriva Vioricăi Dăncilă ca să vină Victor Ponta la putere.

DAN BARNA, președinte USR

"Vom merge la consultari cu presedintele Iohannis si el sustine alegeri anticipate..."

Liderul Pro România, Victor Ponta a reluat oferta către PSD de a-l susține pe Mircea Diaconu. În plus, el a reiterat ideea că va încerca să facă o majoritate cu PSD pentru a-i face președintelui Klaus Iohannis o propunere comună de premier.

În schimb, prima reacție a Vioricăi Dăncilă a fost că nu renunță la candidatura la alegerile prezidențiale. Liderul PSD a afirmat că și în 2016 formațiunea a venit din opoziție și a avut un scor mare.

VIORICA DĂNCILĂ, premierul României

„Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidențiale înainte. Sâmbătă vom avea relansarea candidatului. Dacă ne amintim în 2016 PSD a venit din Opoziție și a avut un scor foarte mare”.

Viorica Dăncilă a declarat că face apel la președintele Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai curând un nou șef al Executivului.

Șeful statului a felicitat PNL și celelalte partide de opoziție.

KLAUS IOHANNIS, președintele României

"Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este evident întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există un consens în cadrul formațiunilor parlamentare actuale. În cadrul consultărilor voi constata dacă există un consens. Din acest moment prioritară devine punerea în aplicare a prevederilor constituționale."

Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moțiune de cenzură.


Moțiunea de cenzură a fost aprobată

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2