Romania mentine nivelul de alerta terorista la albastru, ceea ce inseamna prudență, după uciderea lui Ben Laden. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, reunit in sedință, a stabilit că informatiile detinute de autoritãtile române, în contextul creat de asasinarea liderului Al Qaeda, nu relevã existența, în acest moment, a unor amenintãri directe la adresa noastra.
TRAIAN BĂSESCU, președintele României "Rãmânem pe nivel precaut, culoarea este albastrã. România în ultimii ani a avut o singurã datã, o sãptãmânã, alertã galbenã, la Summitul NATO. Nu avem niciun motiv sã ridicãm nivelul de alertã. Când va exista, vom reactiona conform legilor. Deci suntem pe nivelul al doilea, precaut."
Tot in ședinta CSAT s-a hotarat că România va permite utilizarea Aeroportului "Mihail Kogălniceanu" și a Portului Constanța pentru tranzitul către și dinspre Irak și Afganistan. Este vorba despre infrastructura asigurata pentru transportul de militari și tehnică americană. În plus, Consiliul a decis ca scutul antirachetă să fie amplasat in localitatea Deveselu, din județul Olt.
TRAIAN BĂSESCU președintele României "Din februarie anul trecut când România a rãspuns pozitiv Statelor Unite, s-au desfãsurat analize cu privire la locatia optimã pentru aceste sistem de apãrare. Au fost analizate mai multe locatii. 150 de parametrii care trebuie îndepliniti ca sistemul sã fie în deplinã sigurantã. S-a optat si noi am aprobat ca locul de amplasare a sisemului antirachetã sã fie în fosta bazã aerianã din judetul Olt."
Președintele a precizat că 200 de militari americani vor fi dislocați la baza militară de la Deveselu și că sistemul antirachetă este unul defensiv, care NU este îndreptat împotriva Rusiei. Numărul maxim de soldați americani care ar putea ajunge la baza aeriană este de 500.
TRAIAN BĂSESCU, președintele României "Rãmâne sub comanda româneascã, iar parte din suprafata bazei va fi utilizatã de sistemul antirachetã american. Comandantul bazei este ofiter român."
Șefii delegațiilor României și Statelor Unite,care negociază acest acord, s-au intalnit deja cu autoritățile din judetul Olt. La unitatea militară 01871 Deveselu, înființată în 1953, s-au pregătit piloții militari și militarii parașutiști. Desființată în 2002, baza nu mai este operațională. Aeroportul militar se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și se află într-o stare bună.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, în vizită la bazele militare de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu! Marți, cei doi oficiali, împreună cu șeful Statului Major...
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile infracțiuni electorale și spălare a banilor, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, a solicitat procurorului șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor.
”Seismul” provocat în România de succesul candidatului Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor pune sub semnul întrebării chiar securitatea țării. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem...
100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia, marcați de Banca Națională a României, prin lansarea unei monede de argint! Aceasta a fost inclusă în circuitul numismatic al BNR și va avea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019