Date companie
 
 
 
 

Nota de plată a incompetenței statului român

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Februarie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : despagubiri, roman, micula, proces, statul, icsid
 

200 de milioane de euro! Aceasta este suma pe care trebuie să o plătească drept despăgubire statul român investitorilor suedezi Viorel și Ioan Micula, în urma deciziei Instanței de Arbitraj Internațional ICSID, de la Washington. În urma decizie anunțate vineri, 26 februarie, statul român a pierdut definitiv procesul intentat de frații Micula la Tribunalul de la Washington. Suma pe care statul român trebuie să o plătească a crescut constant, cu zeci de milioane de euro, începând din decembrie 2013, când s-a dat o primă decizie favorabilă investitorilor suedezi, decizie atacată ulterior de Guvernul României și Comisia Europeană. Referitor la implicarea Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească potrivit deciziei din 2013 și a intervenit în sprijinul țării noastre în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID, Ioan Micula a afirmat că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerț și investiții. În cazul în care autoritățile românești nu vor respecta hotărârea instanței de la Washington, avocații au primit dispoziții să recupereze banii îndreptându-se împotriva activelor deținute de România în țările care sunt parte a ICSID, însemnând 160 de astfel de state.

CRISTINA VASILOIU, jurnalist "Cred că este un foarte important semnal, hai sa spunem nu de alarmă, ci de atentionare, ca ori de câte ori se întreprind astfel de acțiuni în instanță, oficialitățile trebuie să fie extrem de bine documentate. Acum e vorba de o sumă mult mai mare. (...) Cel mai înalt for decizional este aceasta de pe lângă Banca Mondială, deci practic toate entitățile trebuie să alinieze la această curte de arbitraj de pe lângă Banca Mondială, când este vorba despre litigiile economice. Probabil că se vor mai repeta astfel de situații."

Investitorii suedezi Ioan și Viorel Micula au câștigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilități fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalități. La 11 decembrie 2013, suma totală datorată de statul român reclamanților se ridica la aproape 180 milioane euro, potrivit Comisiei Europene. Executivul comunitar a informat însă autoritățile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat și trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autoritățile române au informat CE că au plătit parțial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanți, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de aproximativ 80 de milioane euro. România a solicitat atunci clarificări Comisiei despre posibilitatea de a plăti diferența unei persoane fizice. În urma unei investigații amănunțite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România celor doi investitori suedezi drept despăgubire ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată. România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a introdus în anul 2014 o acțiune în anularea hotărârii arbitrale din decembrie 2013. În iunie anul trecut, CE a lansat proceduri de infrigement împotriva a cinci state, printre care România și Suedia, solicitându-le să renunțe la tratatul bilateral de investiții care încalcă acquis-ul comunitar, tratat ce le-a permis fraților Micula să dea România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington.

CRISTINA VASILOIU, jurnalist "De foarte multe ori statul român, ținând cont de diverse recomandări pe care le face Comisia Europeană, se repede să ia niște măsuri care întotdeauna nu sunt analizate și agreate împreună cu mediul de afaceri, iar lucrul aceasta poate să ducă la repetarea unor astfel de situații de genul plăților de despăgubiri uriașe către diverse entități economice. Acestea sunt niște lucruri economice care trebuie disutate cu cei care produc și trebuie agreate de comun acord. Să nu uităm, e vorba de investitori care au introdus în această țară sume foarte mari pentru construcția de fabrici de echipamente, au angajat oameni."

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a scris un articol pe blogul său, în care analizează situația în care se află acum statul român. Potrivit acestuia, această uriașa despăgubire este, cităm: "prețul pe care statul îl plătește pentru prostia, incompetența sau reaua-credință a unor funcționari publici și a unor magistrați. Suma este atât de mare încât, la despăgubirea inițială datorată fraților Micula, pentru un abuz al statului român, s-au adăugat, din 2013 până astăzi, penalități uriașe, de ordinul zecilor de mii de euro pe zi." am încheiat citatul. Frații Ioan și Viorel Micula, care au cetățenie suedeză, au susținut că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia și România. Printr-o hotărâre arbitrală pronunțată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții dintre România și Suedia. Instanța de arbitraj de la Washington a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți, cei doi investitori cu cetățenie suedeză. Grupul de firme al fraților Micula are și un alt proces la ICSID cu statul român referitor la piața neagră a băuturilor alcoolice, în care daunele cerute sunt mult mai mari, potrivit lui Ioan Micula.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2