Date companie
 
 
 
 

Nouă decizie controversată a Guvernului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Octombrie 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Penurie lemne de foc
 

Decizia Guvernului de plafonare a prețului lemnului de foc, criticată puternic la doar câteva zile de la intrarea în vigoare! Măsura menită să protejeze populația în contextul crizei are ca efect blocarea pieței, spun reprezentanții industriei lemnului. Aceștia avertizează și cu privire la o penurie de lemn de foc, peleți și brichete de lemn, în perioada următoare.

prin telefon CĂTĂLIN CONSTANTIN TOBESCU, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn

 "Blocajul se propagă pe lanț de la retaileri către furnizori. Deci vă închipuiți că toți retailerii au anulat toate notele de comandă către furnizori, însemnând că toți furnizorii de peleți au în momentul acesta toate comenzile de la retaileri anulate. Evident, blocajul acesta se propagă de la retailer la producător, de la producătorii de peleți, bricheți și lemn palitizat se duce către firmele de exploatare și blocajul se duce pe lanț. Deci dacă ordonanța asta nu este modificată repede și blocajul persistă se ajunge la o situație cu adevărat dificilă în piață."

În majoritatea magazinelor care vând lemne de foc, peleți și brichete, rafturile pe care se regăseau aceste produse sunt goale.

"De ce nu sunt lemne? Eu sunt prea mic ca să știu aici. Doar vând și atât. Lemnele le iau șmecherii."

Specialiștii spun că ar trebui să se țină cont de costurile de distribuție.

prin telefon CĂTĂLIN CONSTANTIN TOBESCU, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn

"S-a creat o situație ciudată în piață, în urma acestei ordonanțe de plafonare a prețurilor. Prețurile plafonate sunt sub prețurile de producție, înțelegând prin aceste prețuri, de producție, atât costul lemnului cât și costurile pentru a duce acest lemn în piață, a-l aduce prin exploatare, apoi transport până la un depozit unde trebuie despicat, sortat și ca să ajungă la un Retail în zonele de sud ale țării unde e deficit de lemn de foc până la Constanța sau până la Giurgiu sau până la Dăbuleni sunt distanțe de transport de 200-300 de km. Lemnul acolo trece printr-un,  depozit și sunt costuri reale, ordonanța pur și simplu anulează mecanismul de a distribui aceste costuri de a forma un preț corect, deci pur si simplu nu există un preț unic care să acopere această plajă de servicii și acest cost real nu poate să fie un cost unic la drum forestier al lemnului de foc și să fie același preț și la Constanța după ce lemnul a fost transportat 300 de km."

Situația, spun cumpărătorii, durează de circa o săptămână și a apărut după ce Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei pe metrul cub, a stabilit un preț maxim de 1.500 de lei pe tonă la brichete, și de cel mult 2.000 de lei pe tona de peleți. În România, peste trei milioane și jumătate de gospodării se încălzesc cu lemn. Într-un an românii ard în sobe peste 14 milioane de tone de lemne de foc și peste 200.000 de tone de peleți.


Nouă decizie controversată a Guvernului

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2