Date companie
 
 
 
 

O necropolă celtică, descoperită de arheologi în județul Cluj

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Octombrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, descoperire, arheologica, necropola, celtica, arheologi
 

Descoperire arheologică de excepție, în județul Cluj! Un cimitir celtic, cu o vechime estimată la peste 2300 de ani, a fost descoperit pe șantierul Autostrăzii Transilvania, în zona Viștea. 56 de morminte au fost găsite pe locul unde va fi construită breteaua de acces ce va lega drumul național 81 de autostradă. Arheologii spun că este prima necropolă celtică descoperită în județul Cluj și printre cele mai bogate din România.

VOX ”Problema e că foarte rar dai de o necropolă. Este a treia necropolă celtică din Transilvania din toate timpurile, cum ar veni, descoperită, deci vă dați seama. Am avut noroc că am venit și chiar am dat de ea.”

Săpăturile au scos la iveală numeroase obiecte vechi, foarte valoroase. Este vorba de arme, bijuterii și chiar o statuetă din secolul IV înainte de Hristos, când celții au ajuns și pe teritoriul Transilvaniei.

VOX ”Peste 50 de morminte, cu un inventar foarte bogat, piese de armament, săbii, fibule, eu știu, piese de podoabă și ofrande de pus în vase ceramice.”

DANIEL SANA, arheolog ”Modul lor de așezare în morminte, toată informația științifică a fost recuperată, toate obiectele s-au scos, și, asta, dă liber constructorului să-și facă treaba și să facă și autostradă.”

Săpăturile se vor încheia săptămâna viitoare. Arheologii spun că obiectele nu pot fi restaurate în România, așa că vor fi trimise în străinătate. După ce vor fi restaurate, acestea vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2