Date companie
 
 
 
 

O veche casă boierească din Gorj, restaurată de studenți străini

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : gorj, studenti, casa, proprietari, straini, arhitectura, stefan, boiereasca, cula, cornoiu, pierre, bortnowski
 

Restaurează ceea ce românii au lăsat de izbeliște ani de zile! O casă boierescă din Gorj, veche de peste 250 de ani, este restaurată de șapte studenți la arhitectură, de la prestigioase universități din Franța, Belgia și Elveția.

VOX ”- Vopsim ferestrele, sã nu rugineascã. - Este greu? - Nu este foarte greu, dar trebuie sã fii atent când miști pensula.”

Cula ”Cornoiu” este deținutã, din anul 2006, de cãtre Ștefan și Pierre Bortnowski, nepoții lui Constantin Neamțu, fondatorul primei bănci românești pentru agricultori. Bancherul, care era pasionat de viața țãrãneascã, a cumpãrat clãdirea în anul 1928. Deși imobilul se află acum într-un muzeu etnografic, statul nu a avut bani de restaurare. Așa că cei doi moștenitori ai casei, ei înșiși arhitecți, au adus studenți străini, pentru a renova clădirea.

PIERRE BORTNOWSKI, proprietar casă ”Încercãm tot timpul sã avem echipe mixte, evident bãieti, fete dar și pe vârste, și țări de proveniență. Văd studenți români care au citit, au făcut admiterea și e mult mai complex să intre la facultate fără desen aici, și atunci le vine gustul, își dau seama că pot să progreseze.”

Pânã acum, zeci de studenți la arhitecturã din străinătate au venit sã cunoascã locuințele tradiționale din Gorj și sã învețe sã le restaureze.

ȘTEFAN BORTNOWSKI, proprietar casă ”România este cel mai bogat loc pe care îl știu în lume. Și este cel mai irosit loc de pe lume. Toată chestia cu sărăcia este o imagine folosită în sensul că oportunitățile sunt maxime, de aceea vin și o serie de oameni care văd aceste oportunități și în România.”

Cula ”Cornoiu” este o casă tipic gorjenească, și a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În jurul monumentului s-a dezvoltat, în anii 70, Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești de la Curtișoara.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2