Date companie
 
 
 
 

O veche casă boierească din Gorj, restaurată de studenți străini

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : gorj, studenti, casa, proprietari, straini, arhitectura, stefan, boiereasca, cula, cornoiu, pierre, bortnowski
 

Restaurează ceea ce românii au lăsat de izbeliște ani de zile! O casă boierescă din Gorj, veche de peste 250 de ani, este restaurată de șapte studenți la arhitectură, de la prestigioase universități din Franța, Belgia și Elveția.

VOX ”- Vopsim ferestrele, sã nu rugineascã. - Este greu? - Nu este foarte greu, dar trebuie sã fii atent când miști pensula.”

Cula ”Cornoiu” este deținutã, din anul 2006, de cãtre Ștefan și Pierre Bortnowski, nepoții lui Constantin Neamțu, fondatorul primei bănci românești pentru agricultori. Bancherul, care era pasionat de viața țãrãneascã, a cumpãrat clãdirea în anul 1928. Deși imobilul se află acum într-un muzeu etnografic, statul nu a avut bani de restaurare. Așa că cei doi moștenitori ai casei, ei înșiși arhitecți, au adus studenți străini, pentru a renova clădirea.

PIERRE BORTNOWSKI, proprietar casă ”Încercãm tot timpul sã avem echipe mixte, evident bãieti, fete dar și pe vârste, și țări de proveniență. Văd studenți români care au citit, au făcut admiterea și e mult mai complex să intre la facultate fără desen aici, și atunci le vine gustul, își dau seama că pot să progreseze.”

Pânã acum, zeci de studenți la arhitecturã din străinătate au venit sã cunoascã locuințele tradiționale din Gorj și sã învețe sã le restaureze.

ȘTEFAN BORTNOWSKI, proprietar casă ”România este cel mai bogat loc pe care îl știu în lume. Și este cel mai irosit loc de pe lume. Toată chestia cu sărăcia este o imagine folosită în sensul că oportunitățile sunt maxime, de aceea vin și o serie de oameni care văd aceste oportunități și în România.”

Cula ”Cornoiu” este o casă tipic gorjenească, și a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În jurul monumentului s-a dezvoltat, în anii 70, Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești de la Curtișoara.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Protestul studenților, încheiat chiar la debut ( 20 Februarie 2021 )

  Protestul organizat, astăzi, de Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți în București, sub genericul „Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului”, s-a încheiat chiar la debut.

 • Decizia limitării gratuităților studenților la tren, aspru criticată ( 9 Februarie 2021 )

  Decizia autorităților de a limita dreptul studenților la călătoria gratuită cu trenul, aspru criticată! Liga Studenților din Iași susține că măsura luată de către Guvern pentru scăderea deficitului bugetar este scandaloasă și solicită Executivului consultări cu reprezentanții studenților. Aceștia subliniază că nu subvențiile pentru transportul studenților sunt cea mai mare problemă din bugetul țării, ci birocrația, managementul defectuos al finanțelor publice, supradimensionarea unor instituții bugetofage, intervenționismul, corupția sau pensiile speciale care nu țin cont de principiul contributivității.

 • Casa Radio ar putea deveni campus universitar ( 10 Ianuarie 2021 )

  Clădirea abandonată a Casei Radio din București ar putea deveni utilă, la circa trei decenii de la momentul încetării lucrărilor. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că are în plan să transforme...

 • O.U.G. privind cumpărarea vechimii în muncă, publicată în M.O. ( 29 Septembrie 2020 )

  Ordonanța de Urgență privind cumpărarea vechimii în muncă, publicată în Monitorul Oficial! Persoanele care doresc să achite retroactiv vechimea în muncă, își pot încheia contractul cu casa de pensii din zona de domiciliu.

 • Condiții de creditare pentru „Noua Casă” ( 4 Septembrie 2020 )

  Programul Noua Casă, la start! Față de vechiul program Prima Casă, acesta vine cu mai multe schimbări. Astfel, valoarea locuințelor vechi sau consolidate, care pot fi achiziționate, crește la 70.000 de euro, cu un...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2