Restaurează ceea ce românii au lăsat de izbeliște ani de zile! O casă boierescă din Gorj, veche de peste 250 de ani, este restaurată de șapte studenți la arhitectură, de la prestigioase universități din Franța, Belgia și Elveția.
VOX ”- Vopsim ferestrele, sã nu rugineascã. - Este greu? - Nu este foarte greu, dar trebuie sã fii atent când miști pensula.”
Cula ”Cornoiu” este deținutã, din anul 2006, de cãtre Ștefan și Pierre Bortnowski, nepoții lui Constantin Neamțu, fondatorul primei bănci românești pentru agricultori. Bancherul, care era pasionat de viața țãrãneascã, a cumpãrat clãdirea în anul 1928. Deși imobilul se află acum într-un muzeu etnografic, statul nu a avut bani de restaurare. Așa că cei doi moștenitori ai casei, ei înșiși arhitecți, au adus studenți străini, pentru a renova clădirea.
PIERRE BORTNOWSKI, proprietar casă ”Încercãm tot timpul sã avem echipe mixte, evident bãieti, fete dar și pe vârste, și țări de proveniență. Văd studenți români care au citit, au făcut admiterea și e mult mai complex să intre la facultate fără desen aici, și atunci le vine gustul, își dau seama că pot să progreseze.”
Pânã acum, zeci de studenți la arhitecturã din străinătate au venit sã cunoascã locuințele tradiționale din Gorj și sã învețe sã le restaureze.
ȘTEFAN BORTNOWSKI, proprietar casă ”România este cel mai bogat loc pe care îl știu în lume. Și este cel mai irosit loc de pe lume. Toată chestia cu sărăcia este o imagine folosită în sensul că oportunitățile sunt maxime, de aceea vin și o serie de oameni care văd aceste oportunități și în România.”
Cula ”Cornoiu” este o casă tipic gorjenească, și a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În jurul monumentului s-a dezvoltat, în anii 70, Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești de la Curtișoara.
În general, oamenii sunt preocupați de alimentație, stres ori mișcare fizică, atunci când este vorba despre starea de sănătate. Din păcate, se vorbește prea puțin despre efectul spațiului de locuit asupra organismului și asupra psihicului.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Proiectarea și construirea unei case, la ora actuală, implică, pe lângă costurile inerente, o adaptare eficientă la specificul erei tehnologizării accelerate și fluxului puternic de informații, într-o eră a oportunităților, dar și a provocărilor.
Succes al studenților Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, în Statele Unite! Racheta supersonică ”Project YODA”, prezentată de echipa 2Space de la Politehnică în cadrul competiției International Rocket Engineering...
Festival-concurs dedicat muzicii, organizat de Școala Atlas, sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenților din București! La festivalul-concurs ”Festum Primavaere”, s-au înscris peste 300 de elevi de la școlile din Capitală, la secțiunile incluse în program.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019