Date companie
 
 
 
 

Obicei vechi de secole, la Băleni, Dâmbovița

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Ianuarie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dambovita, obicei, plugusorul, baleni, colindat
 

Obicei vechi de secole, păstrat la Băleni, în județul Dâmbovița. În ultima zi a anului tinerii au pornit dis-de-dimineață cu plugul cel mare pe ulițe și nimeni nu a scăpat necolindat. Cei mai mici colindători au între 5 și 6 ani. Plugușorul din dimineața zilei de 31 decembrie este un obicei care s-a păstrat doar în puține zone ale României.

AMBIANTÃ (colindãtori)

În ajunul nopții dintre ani, cetele de tineri și copii intră din casă în casă, aruncă grâu peste gospodari și trag o brazdă. Toți colindătorii sunt înhămați la pluguri precum caii.

AMBIANTÃ (colindãtori)

VOX: "-Ce rol are arnãutul? -Cântã, dã cu biciul, ia banii. -De când ai pomenit tu obiceiul ãsta? -De când eram mic. -Asa te-au învãtat pãrintii? -Da, de la tata. -Vãd cã ai si straie vechi. De unde? -De la bunicul!"

VOX: "-Obiceiul ãsta e din mosi-strãmosi. -Cu ce-i întâmpinati pe colindãtori? -Cu bani, cu dulciuri! Dar banul e pe primul plan!"

VOX: "Era cu mere, cu covrigi, acum e cu bani. -Ati fost si dumneavostrã? -Da!"

Colindătorii nu ocolesc nicio casă din Băleni, pentru că, potrivit superstiției, o casă necolindată poate fi cuprinsă de ghinion pentru întreg anul care vine.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Polițist local, anchetat pentru braconaj ( 28 Iunie 2020 )

  Polițist local din Dâmbovița, cercetat pentru braconaj! Oamenii legii au făcut patru percheziții, în localitățile Moreni, Iedera și Valea Mare, într-un dosar de braconaj cinegetic.

 • Fetița din Gura Șuții, dispărută vineri, a fost găsită moartă ( 22 Septembrie 2019 )

  Fetița de 11 ani din Gura Șuții, județul Dâmbovița, dispărută vineri, a fost găsită moartă, cu urme de violență pe corp. Trupul neînsuflețit al copilei a fost găsit printre niște tufișuri, într-un lan de porumb din apropierea localității.

 • Tânăr înecat în Dâmbovița ( 19 Iunie 2019 )

  Tragedie în București! Un tânăr de 25 de ani a murit după ce a intrat în râul Dâmbovița să salveze un minor. La fata locului au fost chemati scafandrii scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Minorul de 16 ani a intrat...

 • Hora Bucovinei, la Bucșoaia ( 20 Mai 2019 )

  Joc și voie bună în inima Bucovinei! Zeci de mii de oameni au luat parte la sărbătoarea "Hora Bucovinei", organizată în localitatea Bucșoaia, din județul Suceava. Evenimentul care a devenit o tradiție în rândul bucovinenilor...

 • Copil de 11 ani, exploatat cu aprobarea tatălui ( 19 Mai 2019 )

  Caz grav de exploatare a unui copil, într-o localitate din județul Dâmbovița. Polițiștii din Găești au fost sesizați că un copil de 11 ani era folosit de mai mult timp la îngrijirea animalelor, de către doi bărbați din localitățile Găești și Crângurile.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2