Date companie
 
 
 
 

Opinii pro și contra, privind tăierea finanțării bisericilor de către stat

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : buget, finantare, biserica, preoti, propunere, legislativa, enoriasi, organizatii, cernea
 

Mană cererască pentru unii, dezastru pentru alții! Așa vãd reprezentanții cultelor religioase propunere legislativă a deputatului Remus Cernea, de a înlocui subvenționarea Bisericii de la bugetul de stat, cu alocarea a 2% din impozitul pe venit, așa cu se procedează în cazul organizațiilor nonguvernamentale. Ortodocșii spun cã s-ar îmbogãți, în timp ce catolicii cred cã nu s-ar mai putea descurca financiar.

AVRAM DANIEL, purtãtor de cuvânt, Episcopia Greco-Catolicã, Cluj-Gherla "Ne va fi foarte greu fãrã acest mic ajutor, important, dar nu suficient pentru acoperirea tuturor salariilor. Așadar, noi credem cã sistemul este în folosul nostru."

Cu toate că propunerea lui Cernea le surâde, pe motiv că s-ar îmbogãți, dacã legea ar fi aprobatã, preoții ortodocși au, totuși rețineri.

NICOLAE FEIER, preot ortodox "La parohia mea 30 lei este contribuția pe an, pentru o familie. Vã dați seama ce ar însemna doi la sutã din salariile familiei respective, pentru biserica noastrã? Sunt niște sume colosale! 87% dintre cretãțenii României sunt ortodocși. Vã dați seama ce s-ar întâmpla cu cultele care au câteva sute de persoane? Acele culte ar fi sortite dintr-o datã unui eșec!"

În ceea ce-i privește pe enoriași, pãrerile sunt împãrțite.

VOX "S-ar putea ca bisericile, pentru sumele care le încaseazã anual cu crucea, cu, mã rog, sã-și acopere salariile care ar trebui sã le primeascã, chiar și fãrã bani. Adicã trebuie sã avem în vedere și starea în care suntem noi la ora actualã."

VOX "- Ați fi de acord cu o asemenea lege? - Da, sigur. E la fel și în alte țãri și au un venit bisericile. Gãsesc corect, decât sã tot dãm cât cere preotul, nu?"

Deputatul Remus Cernea vrea sã elimine cultele religioase de la masa împãrțirii bugetului de stat și propune alocarea unei cote de 2% din impozitul pe venit al fiecãrui cetãțean, cãtre cultul religios cãruia acesta îi aparține. Cernea vrea sã lanseze acest proiect de lege în dezbatere publicã, la sfârșitul lunii aprilie.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2