De la jumătatea lunii viitoare, șoferii vor fi nevoiți să plătească timbrul de mediu, la vânzarea sau cumpărarea unei mașini a cărei taxă auto nu a fost achitată. Reglementarea este prevăzută într-o ordonanță de urgență, adoptată de Executiv. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Rovana Plumb, după ședința de guvern.
ROVANA PLUMB, ministrul Mediului "Termenul de intrare în vigoare este 15 martie. Pânã atunci, vor fi adoptate, de cãtre Guvern, normele metodologice. Timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România și, concomitent, cu reducere emisiilor de gaze cu efect de serã. Nu mai e dominantã capacitatea cilindricã, inclusã oricum în impozitul anual."
Potrivit autorităților, noua taxă va duce la o creștere medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 3 și Euro 4 și la o scădere cuprinsă între 60 și 90 de procente în cazul autoturismelor Euro 2, Euro 1 și non-euro. Ordonanța adoptată de Executiv prevede ca taxa să rămână la aceleași cote pentru mașinile Euro 5, în timp ce, pentru Euro 6, automobile hibride și electrice, șoferii nu vor plăti nimic. Taxa va fi achitată o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere. Conform guvernanților, o mare parte din banii încasați din timbrul de mediu va fi folosită pentru a restitui taxele de mediu românilor care au demonstrat în instanțã cã le-au fost percepute ilegal.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de premier.
Furnizarea apei menajere a fost reluată în localitățile Târnăveni, Gănești, Adămuș și Băgaciu, a anunțat Prefectura Mureș. Furnizarea apei va fi sistată, însă, ori de câte ori salinitatea va depăși valoarea de 1.500 mg/l, urmând a fi reluată...
O țară mai curată și un mediu sănătos înseamnă în primul rând un aer mai curat. De aceea, campaniile de împădurire sunt foarte importante iar proiectele în acest sens sunt în plină desfășurare în județul Bihor.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019