Date companie
 
 
 
 

Ordonanța militară cu noile măsuri, publicată în Monitorul Oficial

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Martie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : masuri, ordonanta, militara, arafat, oficial, monitorul, despescu, vela
 

Ordonanța militară privind măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus a fost publicată, în această dimineață, în Monitorul Oficial. Noile măsuri au fost făcute publice, sâmbătă seara, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și de secretarii de stat Raed Arafat și chestorul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu. Potrivit ordonanței, din această seară, de la ora 22, se închid mall-urile, cu excepția magazinelor care vând produse alimentare, veterinare și a farmaciilor. De asemenea, se închid cabinetele de medicină dentară, fiind permise doar intervențiile de urgență. Se interzice intrarea cetățenilor străini pe teritoriul României, iar slujbele religioase se vor oficia în lăcașuri de cult, fără public, fiind posibilă doar postarea online a acestora. În ceea ce privește organizarea de evenimente, se pot oficia botezuri, cununii și înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane, iar bolnavii pot fi împărtășiți doar la domiciliu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit și despre modul în cetățenii se pot deplasa în afara locuințelor. Astfel, se poate circula în afara gospodăriei doar în grupuri de maximum 3 persoane.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „În intervalul orar 06:00 - 22:00, se recomandă ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive: deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale; deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta; deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie; deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.”

Sunt reglementate și deplasările cetățenilor în intervalul orar 22.00 - 6.00.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „Pentru verificarea motivului deplasării in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere. Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere.”

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței și a locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnatura. Totodată, persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locuința fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut și vor fi plasate în carantină sub pază, pentru o nouă perioadă de 14 zile. De asemenea, vor fi aplicate măsuri contravenționale sau penale. Persoanele care au nevoie de susținere și au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autoritățile locale. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că, începând de astăzi, vor sosi în țară cantități importante de materiale sanitare. Totodată, a precizat că este în desfășurare instalarea spitalului MApN în curtea Institutului ”Ana Aslan”.

RAED ARAFAT, secretar de stat, M.A.I. „Rugămintea către toți, recomandăm unele măsuri în timpul zilei, cosiderați- e obligatorii. Comportați-vă cât mai responsabil pentru a vă proteja pe voi și pe familiile voastre. Evitați plecările și iesirile din casă dacă nu sunt justificate.” 

BOGDAN DESPESCU, secretar de stat, M.A.I. „Aceste modificări sunt necesare, pentru că am observat că sunt persoane inconștiente, care decid să nu respecte regulile impuse și să se joace cu sănătatea publică. Ordonanța a fost publicată deja în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare aceștia riscă pâna la 15 ani de închisoare, dacă cei care au contactat boala, au vătămări. Nu e de joacă și nu ne jucăm.” 

Totodată, chestorul șef al Poliției Române a declarat că, potrivit Ordonanței militare, sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor ordonanței: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale.


Ordonanța militară cu noile măsuri, publicată în Monitorul Oficial

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2