Date companie
 
 
 
 

Ordonanța privind legile Justiției, adoptată de Guvern

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Octombrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : justitie, magistrati, toader, legi, ordonanta, comisia, lazar, venetia, dancila, safta
 

Guvernul României a adoptat, astăzi, în ședință extraordinară, Ordonanța de Urgență pentru modificarea legilor Justiției. Modificările au intrat pe agenda ședinței din această dimineață în ciuda criticilor lansate de corpul magistraților, de societatea civilă, de politicienii din Opoziție și de organismele europene.
 
VIORICA DĂNCILĂ, premierul României "Cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituțională și asigură o mai bună funcționare a sistemului de justiție în interesul cetățenilor. Ceea ce adoptăm azi reprezintă o armoniozare a prevederilor legii astfel încât să răspundă cât mai bine la buna funcționare a actului justiției în România. Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor si libertăților cetățenilor, iar abuzurile nu sunt și nu vor fi tolerate."

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Superior al Magistraturii. Noile modificări cer o vechime mai mare pentru promovarea la Parchetul General, iar pentru delegări sunt condiții mai stricte. Astfel, pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general, prim adjunctul și adjunctul, funcțiile de conducere de la DNA si DIICOT, crește de la 8 la 15 ani. Pentru a deveni procuror la DNA și DIICOT va fi necesara o experiență în profesie de 10 ani. Ministrul a mai anunțat că toate interviurile susținute la Ministerul Justiției vor fi transmise în direct, vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine. În ceea ce privește pensionarea anticipată a magistraților, ministrul Justiției a anunțat că a fost amânată până la finalul anului 2019. Ordonanța mai stabilește că din 2020, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecatori. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a avertizat că ordonanța privind Legile Justiției, va afecta marile dosare aflate în curs de soluționare. Adoptarea ordonanței are efect și în ceea ce privește anumiți angajați din Ministerul Justiției. Prim magistratul asistent CCR, Marieta Safta, care ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, a demisionat, în această dimineată. Ea era detașată în această funcție și coordona mai multe directii importante, care priveau emiterea sau avizarea de acte normative. În noua formă a legii privind statutul magistraților se arată că judecătorii și procurorii nu pot fi detașați în funcții de demnitate publică. Oordonanța amână, însă, intrarea în vigoare a acestei prevederi până pe 15 octombrie 2019. Noile prevederi vin dupa ce Curtea Constituțională a stabilit că magistrații "nu pot desfășura activități specifice celei de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative". Potrivit ministrului Tudorel Toader, doi secretari de stat din minister erau în această situație și, pentru a elimina orice suspiciune, unul dintre ei și-a dat demisia.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2