Date companie
 
 
 
 

Patriarhul Daniel, prima vizită canonică în Episcopia Bihorului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Septembrie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : oradea, patriarh, micula, catedrala, manastirea, brancoveanu, doina, danielk, disticntie, izbuc
 

Momente impresionante pentru credincioșii ortodocși din Bihor și nu numai! Au fost sfințite noua biserică a Mănăstirii Izbuc și Catedrala Episcopală din Oradea, iar slujbele au fost oficiate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel. Este prima vizită canonică a unui patriarh în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și a fost prilejuită de aniversări importante: 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei, după Marea Unire. Mănăstirea Izbuc are hramul Adormirea Maicii Domnului și este cea mai veche mănăstire ortodoxă din Ardeal, fiind atestată încă din secolul al XIV-lea. În prezent, este cel mai mare așezământ pentru monahi din Eparhia Oradiei. Mii de credincioși din județ, dar și din toată țara, au ținut să fie prezenți la ceremonii. Nu au lipsit personalități locale, oameni politici și oameni de afaceri.

VIOREL MICULA, președinte, European Drinks & Food "Participarea mea astăzi aici este ceva absolut deosebit. În sufletul meu simt o mare bucurie pentru acești minunați oameni, de miile de oameni care au venit astăzi din toată țara ca să participe la acest eveniment deosebit. Aici este mănăstirea Izbuc, s-a sfințit și s-a împodobit acest loc cu o nouă biserică. O biserică foarte frumoasă, care a fost prin binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, începută în mai 2010, iar de atunci s-a lucrat în mod continuu ca astfel să se facă această frumoasă târnosire. Pentru mine, care m-am născut în această zonă, Izbucul a însemnat din totdeauna o sărbătoare legată de Sfânta Maria." 

Situată la poalele munților Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, mănăstirea Izbuc este cunoscută pentru izvorul care izbucnește intermitent dintre pietre și ale cărui ape sunt vindecătoare. Aici se găsesc, între altele, o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moaștele a 14 sfinți și o relicvă cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

VOX „E o emoție unică, unică să putem spune așa! Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să fim prezenți în număr uriaș. Nu se poate spune, nu se poate descrie în cuvinte, câtă emoție putem avea fiecare dintre noi.”

VOX „Suntem foarte emoționați, avem o bucurie foarte mare în suflet și cei care au dragoste de biserică îi rog să vină oricând.”

Momente înălțătoare și la Oradea, unde Patriarhul Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, în prezența a peste 1000 de credincioși. Edificarea unei catedrale simbol pentru Țara Crișurilor era dorită încă din 1920, când a fost reînființată Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Construcția lăcașului, în fața Cetății Oradiei, a început însă abia în 1995. Patriarhul Daniel a ținut să mulțumească tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la realizarea construcției și a înmânat mai multe distincții sau ordine bisericești. Alături de preoți și protopopi, au fost decorați și omul de afaceri Viorel Micula și soția acestuia, Doina Micula, a căror contribuție a fost una importantă. Viorel Micula a fost distins cu ordinul Sanctus Stephanus Magnus, iar Doina Micula, cu ordinul Crucea Maria Brâncoveanu. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a avut daruri și pentru noua catedrală de la Oradea: o cruce episcopală și tămâie naturală adusă din Oman.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2